La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un instructor per cada bussejador nou

L’incident de Segur de Calafell en què van morir dos homes que participav­en en un baptisme de busseig ha posat en el focus els criteris de seguretat amb què treballen els centres d’activitats subaquàtiq­ues

- MAYKA NAVARRO Calella de Palafrugel­l PERE DURAN / NORD MEDIA (Fotos)

Una setmana després que dos homes de 50 i 56 anys, Francesc Vizcaíno i Josep Maria Rovira Domingo, morissin ofegats a la platja de Segur de Calafell quan anaven a fer amb un grup d’amics un baptisme de busseig, la Guàrdia Civil de Tarragona continua treballant en l’atestat que ha de determinar què va passar aquell tràgic matí.

La feina de la policia judicial de la comandànci­a de Tarragona no està sent senzilla. La presa de declaració de la resta d’usuaris que participav­en en l’activitat va ser complicada a causa de l’estat emocional en què estaven quan van presenciar la tragèdia i perquè coneixien els morts. Els sis clients eren amics i membres de l’escola d’arts marcials i defensa personal Mugendo Vilafranca del Penedès. En vista de la declaració dels superviven­ts, alguns van tenir serioses dificultat­s per arribar a la vora quan es va avortar l’activitat i els que ho van fer havien aconseguit desfer-se del cinturó de llast, els ploms que portaven a la cintura.

Aquesta setmana els investigad­ors preveuen prendre declaració al responsabl­e del club Escafandra de Segur de Calafell, l’organitzad­or de l’activitat per a la qual va utilitzar una embarcació i un nombre de bussejador­s que no ha transcendi­t amb titulació que havien d’estar a cura dels iniciats.

El vaixell esperava fondejat a 200 metres de la costa, a la línia de boies, i a dins hi havia, inexplicab­lement, totes les armilles que els iniciats utilitzari­en per al bateig. Els sis amics van rebre les instruccio­ns bàsiques sobre l’activitat que estaven a punt de fer al club de busseig i se’ls va adjudicar a cada un un vestit complet de neoprè, màscara i aletes. Havien de nedar fins a l’embarcació i un cop allà col·locar-se l’armilla, el dispositiu de flotabilit­at al que va adaptat a l’ampolla d’aire, per saltar a l’aigua i iniciar la immersió. El que va passar segons han explicat els testimonis i ha pogut saber aquest diari és que els clients carregaven a la cintura els cinturons de ploms que es fan servir per compensar la flotabilit­at de l’armilla i el vestit. Aquest sobrepès va convertir la distància nedant dels 200 metres fins a l’embarcació en un autèntic malson.

Entre els treballs que està fent la Guàrdia Civil hi ha el de recopilar informes que estan elaborant els Geas (Grups d’Especialis­tes en Activitats Subaquàtiq­ues) sobre les condicions en què es va fer aquell bateig, com diu la legislació que s’han de fer i quins són els estàndards de seguretat per a una pràctica que cada vegada té més seguidors.

Ahir, a la petita platja Port Pelegrí de Calella de Palafrugel­l els instructor­s del centre Poseidon Diving van fer cinc bussejos, a dues de menors de vuit i dotze anys, uns germans txecs de vacances i tres adults. Els cinc batejos es van fer de manera individual­itzada i cadascun dels iniciats va comptar amb un instructor que no es va separar d’ell en tota la immersió, dins i fora de l’aigua.

Pecu Rivas i Gerad Palou es van quedar el 2012 el centre de busseig que el 1969 van obrir a peu de platja uns alemanys. Expliquen que va ser dels primers

La Guàrdia Civil continua treballant per determinar per què es van ofegar els dos clients de l’Escafandra

que es va inaugurar a Espanya.

Ells no escatimen personal per als baptismes. “La nostra norma és un instructor per a cada client, és la nostra i la que compleixen bona part dels centres seriosos que treballen a Catalunya. De vegades es pot fer servir un instructor per a dos nous bussejador­s, però de manera excepciona­l”, explica Rivas mentre detalla a Carles Puig Padilla els elements de l’armilla que portarà posats a l’aigua. “t’ho explico però no t’has de preocupar perquè jo m’encarregar­é d’inflar i desinflar l’armilla i en cap moment no et deixaré sol”.

I el llast? El cinturó de plom, explica l’instructor de Poseidon, s’utilitza per compensar la flotabilit­at del vestit de neoprè i la de l’armilla. I demostra al client amb un simple gest la manera com li retirarà el cinturó si per alguna circumstàn­cia necessités sortir a la superfície.

Tant Rivas com la resta d’instructor­s del centre asseguren que en tots els anys que fa que formen nous bussejador­s els únics incidents que han tingut en els batejos han estat relacionat­s amb atacs de por o angoixa de persones que s’han atabalat sota l’aigua. “A la poca profundita­t que es treballa s’intenta tranquil·litzar la persona i en cas que estigui molt nerviosa, pujar-la a poc a poc a la superfície i avortar la immersió”, insisteixe­n.

El 2019 es van fer 100.000 batejos de busseig programats per algun del centenar de clubs i centres de busseig recreatiu que hi ha a Espanya. No es va registrar ni un sol incident greu. Els fets de diumenge passat a Segur de Calefell mantenen commociona­t un sector petit per l’especialit­zació en el qual pràcticame­nt tothom es coneix i que són els més interessat­s. “Som”, asseguren fonts del sector, “els més interessat­s que la investigac­ió judicial determini quin pas”.

 ??  ?? L’instructor Pecu Rivas no va deixar anar en cap moment l’ampolla del bussejador que ahir va fer el baptisme amb el Poseidon de Calella
L’instructor Pecu Rivas no va deixar anar en cap moment l’ampolla del bussejador que ahir va fer el baptisme amb el Poseidon de Calella
 ??  ?? Carles Puig Padilla, a l’esquerra, a punt de ficar-se a l’aigua en el seu bateig, ahir
Carles Puig Padilla, a l’esquerra, a punt de ficar-se a l’aigua en el seu bateig, ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain