La Vanguardia (Català-1ª edició)

Videojocs: la pantalla que creix més

- JOSEP LLUÍS MICÓ Barcelona

Els analistes preveuen que la indústria dels videojocs creixi a un ritme d’un 4,4% fins al 2025, com a mínim. Aquest és el càlcul que han fet els tècnics de la consultora Pricewater­houseCoope­rs (PwC) després de confirmar que els ingressos d’aquest sector van augmentar en un 20% durant el 2020, en bona mesura pels efectes de la pandèmia del coronaviru­s, perquè milions de ciutadans de tot el món es van veure obligats a confinar-se als seus domicilis per frenar l’avenç de la malaltia.

Els experts afirmen que un 4,4% d’increment per exercici és “saludable”, especialme­nt si es té en compte que les taquilles de les sales comercials van recaptar un 71% menys l’any passat. Els mateixos factors d’abast global que van beneficiar els videojocs van perjudicar —i de quina manera— el cinema. De fet, l’economia en conjunt es va contreure, en concret, un 5,1%, segons les dades facilitade­s per Global Entertainm­ent & Media Outlook de PwC, que proporcion­a pronòstics per a cinc temporades en 14 segments d’entretenim­ent i a 53 territoris diferents.

El retrocés de la comunicaci­ó en general –un 3,8%– va ser més petit que la mitjana de la resta d’activitats. Tot i això, aquestes companyies van deixar de guanyar uns cent mil milions d’euros. En qualsevol cas, els tècnics de PwC estan convençuts que aquesta quantitat es podrà recuperar a mesura que la covid deixi de castigar els mercats dels dos hemisferis. Les pantalles i els seus múltiples continguts –programes de televisió, sèries de ficció, llargmetra­tges, informació, pàgines web, xarxes socials, etc.– lideraran la remuntada.

Sigui com sigui, cap d’aquestes categories no superarà els videojocs, l’impuls dels quals fins a mitjans de la dècada els convertirà en líders digitals. La modalitat remota i en línia, revaloritz­ada per l’aïllament forçós a casa, és una de les més apreciades pels consumidor­s. I, tenint en compte l’estudi de PwC, ho continuarà sent pròximamen­t. Per aquesta raó, la mobilitat és un altre punt fort del negoci. Les responsabl­es de les marques, amb independèn­cia de la seva envergadur­a i capital, són conscients d’aquesta tendència i, per això, estan invertint amb defrontere­s. terminació en aquesta plataforma.

Els llançament­s de consoles de Microsoft i Sony a finals del 2020 també van contribuir al progrés. Els profession­als i els usuaris de videojocs entenen aquest entorn com un idioma universal, amb sòlides comunitats de creadors i clients que sí que dominen aquesta llengua, però no n’entenen, de Empreses d’investigac­ió centrades en els jocs com NPD, Newzoo, Sensor Tower o App Annie ho corroboren i adverteixe­n d’una altra circumstàn­cia rellevant: l’expansió dels productors xinesos.

Tant Netflix com Movistar han manifestat el seu interès pels jocs. La primera acollirà exclusivam­ent títols per a dispositiu­s mòbils, si més no, al principi de la seva etapa . Malgrat que a la carta remesa per la direcció de la companyia de streaming als seus inversors s’expressa aquesta intenció, i no es concreta en quina data arrencarà el servei, tot indica que no serà fins abans del 2022. Pel que fa a la firma espanyola, el primer

Tant Netflix com Movistar han manifestat interès per entrar en aquest sector

pas en aquesta aventura ha consistit a aliar-se amb Microsoft, cosa que li permetrà oferir als seus abonats el catàleg d’Xbox Game Pass.

Els gegants tecnològic­s —Facebook, Amazon, Google...— estan igualment assajant noves fórmules per no quedar-se al marge de l’efervescèn­cia lúdica. I, com es desprèn de Global Entertainm­ent & Media Outlook, la realitat virtual —eterna promesa que no acabava d’arrelar a escala popular— es podria convertir en una aliada òptima per als jocs. No en va, va obtenir uns ingressos de 1.800 milions el 2020, un 31,7% més que el 2019, encara que, això sí, partia d’una base molt baixa.c

 ?? PICTURE ALLIANCE / GETTY ?? Els ingressos del sector van augmentar un 20% el 2020 a causa de la pandèmia
PICTURE ALLIANCE / GETTY Els ingressos del sector van augmentar un 20% el 2020 a causa de la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain