La Vanguardia (Català-1ª edició)

A quin ídol del pop deuen els Rolling Stones el primer contracte discogràfi­c?

-

Hi va haver un temps en què els Rolling Stones també eren mortals. Al Londres de fa seixanta anys, quan Charlie Watts ja havia entrat a formar part de la banda en lloc de Mick Avory (que més tard seria bateria de The Kings), les discogràfi­ques no mostraven cap interès per ells. Brian Jones, que llavors liderava el grup –tot i que acabaria sucumbint a les drogues i el trobarien mort a la piscina de casa seva–, s’havia dedicat a buscar un agent que els procurés una discogràfi­ca. Aquest va resultar ser Andrew Loog Oldham, el publicista que s’inventaria el mite de la confrontac­ió Beatles-Stones, nois bons versus nois dolents. El que va llançar la campanya “Deixaria sortir la seva filla amb un dels Rolling Stones?” acompanyad­a d’una foto en què feien cara d’antipàtics.

En realitat els membres dels dos grups eren molt amics. Fins al punt de planejar acuradamen­t quan llançar els discos per no trepitjar-se. Prova d’aquesta amistat que ha fet córrer rius de tinta –aquest 2021 s’ha publicat BeatleSton­es. Un duelo, un vencedor (Milenio), una anàlisi de les dues carreres que fan els empresaris Charles Gancel i Yves seus col·legues. “Quan vaig sentir aquella harmònica bluesie em vaig posar malalt”, diria Mick Jagger. I Keith Richards va dir: “Vaja, nosaltres que pensàvem que érem el millor del millor i ara ens ataquen des del nord” (expressió que per als londinencs equivaldri­a a parlar de la gent de províncies).

La qüestió és que va ser paradoxalm­ent a través de Loog Oldham que van fer l’impossible

Beatles i Stones es van conèixer a través del publicista que després s’inventaria la rivalitat entre les dues bandes

per coneixe’s, acudint als clubs on els altres estaven actuant o als pubs que freqüentav­a la reialesa del pop fins a les tantes.

Va ser així que va sorgir l’efusiva recomanaci­ó que va fer George Harrison a la Decca perquè els contractes­sin, justament la discogràfi­ca que s’havia cobert de glòria mesos abans rebutjant la gallina dels ous d’or que serien els Beatles. El director del segell, Dick Rowe, i el productor Mike

 ?? TERRY DISNEY / GETTY ?? Els Rolling Stones en l’època que els va contractar la Decca
TERRY DISNEY / GETTY Els Rolling Stones en l’època que els va contractar la Decca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain