La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El duo amb Marc Anthony prova que els somnis es compleixen”

Cantant

- ENTREVISTA LEONOR MAYOR ORTEGA Barcelona

India Martínez (Còrdova, 1985) ja ha fet vuit discos en la seva carrera. Trece verdade so Te cuento un secreto la van situar en el panorama musical espanyol. Dues nominacion­s als Grammy Llatins la van donar a conèixer també en l’univers de la música internacio­nal. La cantant, que toca tots els pals del flamenc amb un estil molt propi i que destaca per les seves buleries, granaínas i tientos, arriba aquesta nit (22 h) al Festival de Porta Ferrada per oferir el seu art al públic de Sant Feliu de Guíxols.

Com va néixer el seu amor pel flamenc?

De la meva família. El meu pare i el meu avi tenen afició a la música. L’he viscut des de petita en el meu entorn i al carrer. Amb quatre anys ja entonava les cançons que escoltava a casa. No tenia encara ús de raó i ja cantava.

Vostè ja ha fet vuit discos en la seva carrera. Quin repertori oferirà aquesta nit als assistents al concert a Porta Ferrada?

Trio les cançons que han estat hits. Però aquest any incloc, també, temes que em toquen el cor com La saeta, amb la que començaré aquesta nit, perquè vull deixar enrere tot el que ha passat, tota aquesta crisi. Tocaré el piano i cantaré un tema del Junco i també altres versions que no són habituals en el meu repertori, però no vull revelar res més, perquè la meva intenció és sorprendre el públic.

Com li afectat la crisi del coronaviru­s en la seva activitat laboral?

Al principi va ser molt difícil. Ara intento reprendre les coses i adaptar-me als nous formats i als aforaments. Però aquesta crisi ens ha afectat a mi i a molts companys de la música i del teatre. Ens ha colpejat fort, però remem cap a una normalitat.

Com està sent la gira de concerts d’aquest estiu?

És un estiu diferent, perquè es mantenen mesures com el límit d’aforament, les mascaretes, les distàncies. Encara hi ha una mica de por, però la situació s’està alleujant i la gent té moltes ganes de viure la música en directe, perquè és vida. Està sent un estiu molt especial. El visc amb molta

Crisi de la covid “Visc l’estiu amb molta intensitat; per mi, cada concert és el primer”

Referents “En el flamenc em moc per molts estils, em deixo portar i en provoco un de propi”

intensitat i, per mi, cada concert és el primer.

Fa poc ha gravat una cançó amb Marc Anthony, Convénceme. Què ha suposat aquest duo en la seva carrera?

Ha suposat molt. És una demostraci­ó que, si treballes, els somnis es compleixen. Semblava una cosa inabastabl­e, però tot s’ha anat alineant i, al final, les coses han passat. Estic molt contenta i molt agraïda que Marc Anthony hagi acceptat aquesta proposta. No em puc queixar.

Abans d’això ha tingut diverses nominacion­s als Grammy Llatins. Què han significat en la seva trajectòri­a profession­al?

Que valorin la teva feina des de fora és molt gratifican­t. Tenir reconeixem­ent fora del teu país és un regal. A Espanya ja era coneguda, però aquestes nominacion­s t’animen per continuar treballant i et motiven.

Vostè es va donar a conèixer en un concurs de talent. Ara, fa de jurat en un programa. Com es viu aquesta doble experiènci­a?

Vaig participar, amb 12 anys, a Veo, veo, un concurs que presentava Teresa Rabal i vaig quedar finalista. La veritat és que vaig passar molts nervis, no m’agrada que em jutgin, em posa nerviosa que el jurat no em valori, però per mi va ser un bon aparador. Ara faig de jurat a Tierra de talento ,deCanal Sur, i ho veig des de l’altre banda. Estic més tranquil·la, però valorar els concursant­s també és difícil.

Quins són els seus referents musicals?

En el flamenc em moc per molts estils i m’interessen tant Camarón com Paco de Lucía, Enrique Morente o la Niña de la Puebla. Tots ells són els meus referents des de petita, però després m’he mogut per molts estils i em deixo portar provocant el meu propi.

Què li diu, al públic que anirà aquesta nit a Porta Ferrada?

Els demano que vinguin a gaudir, que es deixin portar, que el visquin com el viuré jo, perquè aquest estiu és el moment més bonic de la meva carrera i no se’l poden perdre. Serà emocionant, no li dic només de boca. Els que vinguin ho veuran.c

 ??  ?? La cantant cordovesa en plena actuació
La cantant cordovesa en plena actuació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain