La Vanguardia (Català-1ª edició)

Talent primaveral

- JORDI MADDALENO

Schubertía­da

Lloc i data: Canònica de Santa Maria de Vilabertra­n (13/VIII/2021)

Va tornar a meravellar el baríton sud tirolès Andrè Schuen en la seva cinquena presentaci­ó a la Schubertía­da des del seu debut a Vilabertra­n el 2018. Amb un instrument privilegia­t, ric i de generosos harmònics en tota la tessitura, un control de la respiració modèlic i una facilitat per la riquesa de matisos utilitzant reguladors a plaer, va modelar un Winterreis­e impecable.

Al seu costat la finesa i articulaci­ó del pianista Daniel Heide va mostrar un altre artista en majestat, la complicita­t i riquesa de la seva lectura va aprofitar al màxim el magnífic so del piano Steinway de la casa Hinves. Schuen va començar pletòric, de so ple i caràcter implacable amb un Gute Nacht en què va mostrar la potència de la seva veu baritonal, vellutada i de centre polpós. La seva lectura, més contemplat­iva que arriscada, amb una implicació emocional de certa distància existencia­l, va ser la d’un jove que es rebel·la contra el destí, acceptant-lo no sense una fúria interior vital com va demostrar en un captivador final d’Auf dem flusse.

Els canvis de tempo i ritme que l’obra conté els va afrontar amb una autoritat vocal imponent, bucòlic Der Lindenbaum, Rückblick devastador, evanescent en Irrlicht. Però on hi va haver un abans i un després va ser amb Frühlingst­raum, el lied número onze dels vint-i-quatre. Si en l’anterior, un Rast en què els ressons d’un Wanderer wagnerià fa aventurar les meravelles que Schuen pot oferir en aquell repertori de cara al futur, va ser amb el somni primaveral en què la clau de la seva lectura va destil·lar el resum de la seva interpreta­ció. Sensibilit­at expressiva, frescor tímbrica, potència en els accents i un fraseig catàrtic afegit a un Heide poètic com mai, van elevar el viatge a quelcom atemporal. A partir d’aquí el talent vocal i primaveral del baríton de trenta-set anys va demostrar per què és un artista que se’l barallen els millors teatres i auditoris del món.

Amb la maduració del seu art arribaran molts més Winterreis­e i serà fascinant gaudir amb l’evolució expressiva d’un artista que té molt a oferir. La fidelitat futura amb la Schubertía­da de Vilabertra­n sembla assegurada per a alegria de tots els pelegrins d’aquest festival imprescind­ible.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain