La Vanguardia (Català-1ª edició)

Binder, l’heroi en la bogeria

El sud-africà de KTM va aguantar amb ‘slicks’ sobre mullat davant els favorits

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Aquell savi consell maternal –com el que repeteix Roser Alentà als seus fills, els Márquez– de “no corris, però guanya” el va aplicar a la perfecció Brad Binder al Red Bull Ring de Spielberg. El pilot sud-africà (26), un semiprinci­piant que aspira a fer-se amb l’aristocràc­ia de MotoGP amb la seva KTM, es va erigir en l’heroi inesperat en una cursa de bogeria gràcies al fet que va córrer menys que ningú. Pura contradicc­ió, ser el més lent sota la pluja li va donar la segona victòria en la classe reina, davant dels favorits, els Bagnaia, Martín, Mir, Quartararo i Márquez... Més val creure-ho que anar-ho a veure.

Al traçat d’Àustria, on sempre passen coses rares –les motos volen (la de Morbidelli el 2020), els pilots es tiren en marxa a 220 km/ h (Viñales l’any passat) o s’incendien les màquines (l’Aprilia de Savadori fa una semana)–, faltava que arribés la pluja i en fes una de les seves. Des de la formació de la graella el cel amenaçava amb aigua, les banderes en van anunciar durant diverses fases, però va arribar de cop quan faltaven cinc voltes. Llavors, com diu el tòpic, es va fer el caos, la cursa va embogir i Binder va ser el més atrevit, el que més va arriscar mantenint-se a la pista xopa amb pneumàtics llisos.

Fins a aquell moment, volta 24 de les 28, la cursa se l’anaven a jugar dos ressuscita­ts, un Pecco Bagnaia que havia liderat 23 girs després de pispar-li el comandamen­t a Jorge Martín a la sortida, i un Marc Márquez que per segona vegada des de la seva tornada (l’altra va ser al seu jardí de Sachsenrin­g) se sentia molt còmode rodant al davant, ficant roda i buscant les pessigolle­s del rival de torn.

L’italià i el català, que s’havien desfet del marcatge dels tres perseguido­rs, van arribar a agafar gairebé un segon d’avantatge sobre Quartararo i dos sobre Martín, Mir i Binder quan faltaven cinc voltes, quan va arribar l’últim avís de pluja, que permetia els pilots canviar a la moto d’aigua.

Va ser llavors quan Miller (8è) i Rins (10è), sense res a perdre, se la van jugar entrant a buscar la moto de pneumàtics ratllats, a provar sort. Es va precipitar l’anarquia a la graella.

L’asfalt es va anar amarant per moments, Bagnaia i Márquez van alentir per no caure, van perdre l’avantatge, se’ls van enganxar Quartararo, Martín, Mir i Binder (6è). Els sis pilotaven amb precaució, tots pendents del pluricampi­ó, el més expert, esperant que prengués la decisió de canviar de moto. La pluja augmentava, l’asfalt cada vegada estava més delicat, de manera que una volta després, a la 25, els cinc primers van passar per boxs a buscar les motos d’aigua. Binder, no. “Quan he vist que plovia massa m’he posat davant i entro a box, perquè normalment quan hi entres també hi entren tots... Menys un boig que s’ha quedat fora; era Binder. Això surt bé una vegada de cada cent”, deia Márquez.

El sud-africà de KTM es va quedar a la pista, al capdavant, a intentar la seva gesta: arribar a meta sobre gomes llises, lliscant “sobre gel” durant quatre voltes. “Vaig estar fent càlculs del que podia perdre per volta, però vaig aguantar. Ha estat horrible, em quedava sense gomes i sense frens i amb tanta aigua era una bogeria. L’última volta se m’ha fet interminab­le, pensava que m’avançarien”, narrava Binder, que semblava rodar a càmera lenta. De fet, l’última volta la va fer en 1m50s, és a dir, 20 segons més lent que el seu primer gir en moll. Córrer lent, amb precaució màxima, li va donar la victòria.

Per darrere, els cinc favorits sobre gomes d’aigua intentaven remuntar contra rellotge. Márquez va caure quan faltaven dues voltes i va acabar 15è, i Bagnaia, Martín i Mir van arribar fins a la 2a, 3a i 4a posició en una última volta vertiginos­a en què van superar fins a vuit pilots. “Semblava Mario Kart, ens anaven tirant platanets per la pista”, il·lustrava Martín, que assaboria el seu tercer podi. Mir firmava el quart lloc i empata al Mundial amb Bagnaia a 47 punts d’un Quartararo que gaudeix del seu avantatge més gran al lideratge. El líder va salvar un altre dia complicat.c

Ser el més lent sota la pluja, rodant gairebé a càmera lenta, va permetre a Binder obtenir el segon triomf

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain