La Vanguardia (Català-1ª edició)

Facilitant

- Pedro Nueno

Fa uns dies vaig passar a través de grups de participan­ts en programes de l’Iese que entre classe i classe havien sortit al jardí o a prendre un cafè. Tindrien al voltant de 30 anys. El programa té un mòdul cada setmana que requereix un dia a l’escola, però és compatible amb la feina. Eren a prop del final del programa. Es veia un nivell extraordin­ari de satisfacci­ó i entusiasme. El meu cervell de seguida em va recordar: “Aquests joves són el futur”. I l’altre costat del cervell es va aventurar: “El futur serà excel·lent”.

Quan jo era un nen estava segur que aniria a Mart. A l’escola vam estudiar els noms dels planetes i el professor ens explicava que en alguns feia més calor, en d’altres més fred; en alguns pesaves més i en d’altres podries saltar fàcilment diversos metres. Sabíem que als Estats Units estudiaven l’espai. Sembla que quan Jeff Bezos i Elon Musk anaven a l’escola van tenir professors com els meus i a Anglaterra Richard Branson també. La diferència és que ells tenen milers de milions de dòlars i se’n poden gastar uns quants en anar a l’espai. Però sembla que Mart encara és lluny.

Fa 30 anys podíem anar amb el Concorde de París a Nova York en dues hores, sense control de seguretat i amb una porta especial d’embarcamen­t on podies arribar mitja hora abans de l’hora de sortida. Clarament hem empitjorat. Ara has d’arribar a la porta d’embarcamen­t com a mínim una hora abans del vol, després de passar la seguretat, que pot portar temps, i l’embarcamen­t és lent. I el vol

Els joves directius d’avui estan molt més ben preparats: el futur serà excel·lent

dura vuit o nou hores. Però això té solució.

Aquests aspirants a directius són treballado­rs, intel·ligents, s’imposen la responsabi­litat de preparar-se més, estan totalment digitalitz­ats, molts també estan internacio­nalitzats, parlen anglès, han estat un temps en alguna filial de la seva empresa pel món, són molt millors que els joves de la meva generació. A més el comportame­nt ètic va creixent perquè avui pràcticame­nt s’han eliminat les comissions ocultes per aconseguir avantatges, els pagaments a polítics per assegurar permisos, vendes al sector públic, finançamen­t o altres trampes.

Històricam­ent trobem moltes coses que podríem haver fet, i les vam provar. Funcionave­n, però després ens vam oblidar del tema. Jo vaig viure el projecte de la “ciutat intel·ligent”, en què un gran ordinador central controlari­a tot el trànsit de Barcelona. Hi hauria uns sensors pels carrers que detectarie­n els vehicles que passaven. Tot això aniria a l’ordinador, que posaria els semàfors verds on s’acostés molt trànsit i els mantindria una mica més de temps vermells on hi hagués poc trànsit.

Si l’any 2050 hem engegat tot el que hem imaginat i fins i tot experiment­at –trànsit a la ciutat, avions supersònic­s, viatges a l’espai– serà fenomenal, i aquests joves, segurament amb la seva jubilació prevista per als 100 anys, viuran grans experiènci­es. Faciliteml­os-hi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain