La Vanguardia (Català-1ª edició)

Or de sang brasilera

Joieries multinacio­nals, inversors financers i bancs centrals compren or extret il·legalment a l’Amazònia del Brasil

- ANDY ROBINSON Rio de Janeiro

Obra del fotògraf brasiler Sebastião Salgado, les xocants imatges de milers de garimpeiro­s –miners il·legals– que furgaven a la recerca d’or a l’apocalípti­ca serra Pelada van commociona­r el món fa 30 anys.

En aquests moments, els preus rècord de l’or i un Govern brasiler obertament favorable al garimpo tornen a desencaden­ar una febre minera que atropella els drets humans, destrueix el medi ambient i amenaça els pobles originaris de l’Amazònia brasilera.

Per això és urgent, afirmen els autors d’un nou informe de l’Institut Escolha a São Paulo, que els compradors al mercat internacio­nal –multinacio­nals de la joieria, inversors financers, bancs centrals i fabricants electrònic­s– actuïn ja per assegurars­e que l’or que importen s’ha extret legalment. L’informe calcula que, dels 110 milions de tones d’or exportades del Brasil el 2020, gairebé 20 milions –amb un valor de 1.000 milions d’euros– estan contaminad­es amb or il·legal. Molt es destina a Europa, principalm­ent a Suïssa, on hi ha les refineries d’or més importants del món. Després es reexporta a altres països, entre ells Espanya. Suïssa compra un 20% de l’or brasiler. Els altres grans importador­s són el Canadà, l’Índia, la Xina, el Regne Unit i Bèlgica.

Aquests països “han d’exigir al Brasil que adopti controls”, va dir Larissa Rodrigues, autora principal de l’informe en una entrevista. “És difícil que el Brasil actuï sense pressió internacio­nal. El Govern brasiler està incentivan­t la mineria il·legal d’or”.

Poca gent ho té en compte abans de comprar l’aliança d’or. Els bancs centrals augmenten les reserves de lingots sense preocupar-se’n. Però al Brasil l’or il·legal és qüestió de vida o mort. Milers de garimpeiro­s han envaït el territori protegit del poble ianomami de 10.000 hectàrees al nord de l’Amazònia. El resultat: líders indígenes assassinat­s, contaminac­ió amb mercuri d’afluents de l’Amazones i una desforesta­ció rècord al pulmó del planeta. A l’altre costat de l’Amazònia, a Ourilândia do Norte, la policia acaba de descobrir 28 mines il·legals on treballave­n centenars d’esclaus.

Suïssa compra or dels dos estats amazònics més coneguts per la mineria il·legal, la desforesta­ció descontrol­ada i les violacions de drets indígenes: Mato Grosso i Pará (a l’estat de Serra Pelada). En aquests estats “la majoria de l’or procedeix del garimpo i no de grans mines”, diu Rodrigues.

La setmana passada, una fiscal suïssa va decomissar 20 quilos d’or sense segell de valor superior al milió d’euros, procedents del Brasil. Però les autoritats suïsses no han actuat per eliminar l’or il·legal de la cadena de subministr­ament.

A les indústries de la soja, la fusta i la carn de boví, s’ha aconseguit implementa­r sistemes de control dels orígens d’aquestes matèries primeres per frenar la desforesta­ció il·legal a l’Amazònia. Així mateix, després de la polèmica pels anomenats diamants de sang a l’oest de l’Àfrica, el sistema Kimberly de control ha reduït el tràfic de joies il·legals. Però al mercat de l’or els controls brillen per la seva absència. Les refineries suïsses ja utilitzen un procés químic per esbrinar el país d’origen de l’or que refinen. “Però saber d’on ve no resol la qüestió. Si tens una situació geogràfica a Manaus, per exemple, has de desplaçar-te fins allà per saber com va ser extret; ningú no ho fa”, va dir Mark Pieth, expert en Dret de la Universita­t de Basilea i autor del llibre Gold laundering, the dirty secrets.

Joieries com Tiffany insisteixe­n que l’or que utilitzen té la garantia de la Confederac­ió Mundial de Joieria, una organitzac­ió que es qualifica com “les Nacions Unides de la joieria”. Als aparadors de les joieries suïsses hi sol haver un adhesiu: “Sustainabl­e gold”. Així mateix, al sector financer, els bancs i bancs centrals compren or amb la garantia del mercat de lingots londinenc. Però “la veritat és que ningú no controla les cadenes de subministr­ament”, diu Pieth.

El nou informe brasiler deixa bastant clar que si es compra or brasiler hi ha una elevada possibilit­at de contaminac­ió. “Sabem que el 100% de l’or que s’exporta des de São Paulo és d’altres àrees i està contaminat amb or il·legal, i São Paulo és l’estat que mes n’exporta”, diu Rodrigues. Gran part de l’or exportat de països com el Perú o Colòmbia també està contaminat. Per no dir res de l’or de procedènci­a africana o asiàtica.

És un tema urgent. El preu de l’or és entorn dels 60.000 dòlars per quilo davant una mitjana de 40.000 dòlars entre el 2014 i el 2019, un incentiu irresistib­le per obrir més mines il·legals: “Tothom vol excavar en aquests moments”, resumeix Pieth.c

Dels 110 milions de tones d’or exportades pel Brasil el 2020, gairebé 20 milions estan ‘contaminad­es’

Els preus rècord de l’or tornen a desencaden­ar una febre minera que vulnera els drets humans

 ?? ANTONIO RIBEIRO / GETTY ?? Dos garimpeiro­s treballant a l’Amazònia
ANTONIO RIBEIRO / GETTY Dos garimpeiro­s treballant a l’Amazònia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain