La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina es prepara per reconèixer els talibans i ajudar en la reconstruc­ció

- KABUL Agències

La Xina va anunciar ahir que la seva ambaixada a Kabul romandrà oberta i va expressar la seva voluntat de col·laborar amb els talibans en la reconstruc­ció de l’Afganistan. Un portaveu d’Exteriors xinès, Hua Chunying, no va voler respondre si Pequín reconeixer­à els talibans, però va afegir que reconeixer­ia “el govern que el poble elegeixi”. En les últimes setmanes, els mitjans estatals xinesos han difós informacio­ns que avalen el caràcter pragmàtic de la diplomàcia exterior xinesa, en la qual prioritzen els interessos econòmics i geoestratè­gics.

El 28 de juliol, a Pequín, el titular d’Exteriors xinès, Wang Yi, va rebre el mul·là Abdul Gani. En aquella data l’ofensiva talibana no havia assolit encara la velocitat de vertigen de la setmana passada, però els xinesos donaven ja per guanyadora la milícia islàmica.

Portaveus del Govern xinès han assenyalat que confien que la milícia que ara mana a Kabul desenvolup­i polítiques més inclusives. Tot i això, la decisió xinesa suposa un gir radical amb la política que havien desenvolup­at fins ara. La Xina va trencar el 1993 amb els talibans en plena guerra civil, quan la milícia va iniciar una dura confrontac­ió contra els senyors de la guerra que dominaven el país.

La distància de Pequín amb la milícia islàmica obeïa a la complexa situació de Xinjiang, la gran regió occidental de la república xinesa, amb una important minoria musulmana (majoritàri­a fins fa dues dècades, que va començar l’emigració cap a la zona de xinesos de l’ètnia han).

La Xina és avui objecte de fortes crítiques per part de les nacions occidental­s a causa de l’existència de centres d’internamen­t pels quals han passat centenars de milers de musulmans. El país sempre havia temut que la febre talibana s’estengués a aquella regió.

El diari estatal xinès Global Times va aprofitar el desenllaç de la confrontac­ió a l’Afganistan per advertir Taiwan que “els EUA hauran de tenir més determinac­ió” si volen defensar l’estret que separa l’illa del continent xinès.c

 ?? WAKIL KOHSAR / AFP ?? Un soldat dels EUA apunta un afganès en els accessos
WAKIL KOHSAR / AFP Un soldat dels EUA apunta un afganès en els accessos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain