La Vanguardia (Català-1ª edició)

El caos a l’aeroport de Kabul dificulta l’evacuació dels espanyols

Albares contacta amb els partits i els reclama una política d’Estat

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

La sortida de Kabul dels espanyols que encara són a l’Afganistan i dels afganesos que han col·laborat amb les tropes espanyoles ha topat amb les dificultat­s provocades pel caos en què s’ha instal·lat Kabul, i en especial l’aeroport, cosa que ha alterat els plans del Govern espanyol, que s’ha vist forçat a endarrerir l’evacuació.

El que passa a Kabul no només afecta Espanya, sinó també altres països de l’entorn europeu, que han vist com s’endarrerie­n les seves previsions per treure el personal diplomàtic acreditat a la capital afganesa i altres col·laboradors.

De fet, les últimes 24 hores s’ha intensific­at el contacte entre els diferents estats que han format part de la coalició capitaneja­da per l’OTAN per unir esforços en l’evacuació.

Per això els avions espanyols que traslladar­an els espanyols tenen com a destinació Dubai i no Kabul, ja que els Estats Units, país que tindrà un paper important en l’evacuació, han situat la ciutat dels Emirats Àrabs com a centre d’operacions.

Però aquesta evacuació, que semblava imminent, pot tardar més del previst. Els avions que, segons els ministeris d’Exteriors i Defensa, haurien d’haver sortit ahir cap a Dubai han anat endarrerin­t el viatge. Finalment, un va sortir a les 22:30 hores d’ahir des de Saragossa, i estava previst que l’altre sortís avui a les 9 h.

Mentrestan­t, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, es va posar ahir en contacte amb els portaveus i els responsabl­es d’Exteriors dels diferents partits de l’arc parlamenta­ri per informar-los de la situació i del pla d’evacuació de la delegació diplomàtic­a, els espanyols residents i els afganesos que han treballat per a les tropes.

Albares va traslladar als representa­nts polítics la necessitat que la transparèn­cia i la col·laboració siguin “la clau perquè la política Exterior d’Espanya sigui exitosa”. Va ser un missatge que va subratllar en un tuit: “La política exterior, una política d’Estat”.

La petició era una resposta a la reacció dels partits polítics a les incerteses sobre l’operació, que des de primera hora del matí apuntaven a Pedro Sánchez i al seu silenci. El primer a posicionar-se va ser el president del PP,

L’oposició demana la compareixe­nça dels ministres d’Exteriors i Defensa perquè informin del pla

Pablo Casado, que en un tuit va subratllar que “Sánchez ha d’informar el Congrés del replegamen­t i la posició d’Espanya com faran avui Merkel i Johnson”. Posteriorm­ent, tant PP com Ciutadans i Vox van presentar a la Cambra Baixa sengles peticions de compareixe­nça dels ministres d’Exteriors i de Defensa.

Albares va desplegar ahir una activitat intensa parlant amb els seus homòlegs, i també amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, i amb l’alt representa­nt de la Unió Europea, Josep Borrell. En tots dos casos, segons fonts d’Exteriors, el ministre va coincidir en la seva preocupaci­ó per la greu situació humanitàri­a que viu la població civil afganesa, amb un èmfasi especial en el cas de les dones i les nenes. En aquestes converses, el ministre espanyol es va oferir per traslladar personal de les dues organitzac­ions a Espanya com a punt d’entrada a la UE.

El desenllaç de la situació a l’Afganistan ha agafat tan per sorpresa Espanya i la resta dels països que el Govern central va haver de cancel·lar ahir una oferta d’ocupació que s’havia publicat ahir mateix al BOE per cobrir un càrrec de lliure designació a l’ambaixada d’Espanya a Kabul.c

 ?? AP ?? Desenes d’afganesos intenten agafar-se a un avió de la força aèria dels Estats Units a l’aeroport de Kabul per fugir del país
AP Desenes d’afganesos intenten agafar-se a un avió de la força aèria dels Estats Units a l’aeroport de Kabul per fugir del país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain