La Vanguardia (Català-1ª edició)

Càmeres contra el Chapo

Neural Labs, fundada pels enginyers Elías Valcárcel i Jesús de la Calle, exporta la seva tecnologia de visió per computador a 50 països

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Les càmeres de control a la zona de baixes emissions de Barcelona, els cotxes de la policia de Sinaloa que lluiten contra el narcotràfi­c o la xarxa que monitora la frontera entre Singapur i Malàisia tenen un comú denominado­r. Tots aquests sistemes funcionen amb la tecnologia de l’empresa Neural Labs, fundada el 2005 pels enginyers Elías Valcárcel i Jesús de la Calle a Cerdanyola del Vallès.

Després de coincidir en una empresa d’R+D, van decidir emprendre el seu propi negoci per desenvolup­ar solucions de visió per computador aplicada al reconeixem­ent de matrícules de vehicles. Una tecnologia que ja han portat a cinquanta països. L’empresa es prepara aquest any per fer un salt en el negoci, amb nous mercats, alhora que estudien possibilit­ats de creixement a través de fusions amb empreses competidor­es o rondes de finançamen­t. “Preveiem tancar aquest exercici amb una facturació de 2,5 milions d’euros davant els 1,8 del 2020; el nostre objectiu és créixer i fer el salt als quatre milions a curt termini”, resumeix Elías Valcárcel.

El camí fins aquí ha estat llarg. Valcárcel va haver d’agafar l’avió contínuame­nt i recórrer mig món per vendre el seu producte, que permet obtenir una gran quantitat d’informació a companyies d’aparcament i de logística, així com a cossos de seguretat i de vigilància del trànsit.

“Tenim una forta implantaci­ó a Llatinoamè­rica a més d’Espanya i ara comencem a entrar a Àsia”, explica Valcárcel. Han equipat els cotxes de policia de Colòmbia o zones de Mèxic per controlar vehicles que per algun motiu estan buscant les forces de seguretat. Acaben de guanyar un contracte a Buenos Aires davant Amazon, que també competia pel concurs, i preparen la instal·lació d’un nou sistema de control del trànsit a Cusco per vigilar els conductors que se salten el semàfor en vermell. “La càmera identifica el cotxe i immediatam­ent tramita la multa”. A Colòmbia apliquen la “consciènci­a situaciona­l”, perquè les càmeres entenguin què passa i prenguin decisions. Per exemple, si detecten un cotxe en contra direcció.

Darrere de tot aquest desenvolup­ament hi ha un equip de 30 persones, amb especialis­tes en intel·ligència artificial, visió per computador i programaci­ó. Trobar aquests enginyers altament qualificat­s no ha estat fàcil. “Hi ha molta demanda d’aquests perfils, la falta de profession­als al sector ha fet que creixem a un menor ritme”, afirma el cofundador de l’empresa. Amb un negoci a l’alça, un dels principals objectius de Neural Labs és créixer i guanyar múscul per competir amb les grans empreses xineses que entren al mercat del control visual.c

L’empresa preveu facturar 2,5 milions i acaba de guanyar un contracte a Buenos Aires davant Amazon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain