La Vanguardia (Català-1ª edició)

El vicepresid­ent enderrocat s’uneix al fill del ‘lleó del Panjshir’

-

Adam Tooze i INE sancions a les noves autoritats de l’Afganistan. En canvi, ahir el secretari del Foreign Office, Dominic Raab, va dir que l’ajuda humanitàri­a es podria incrementa­r un 10%, prèvia reconfigur­ació d’un pressupost.

Tot i això, Alemanya ha suspès l’ajuda al desenvolup­ament, que s’avaluava en 250 milions d’euros per al present any. Suècia, per la seva banda, va anunciar que reduirà la seva aportació.

No són els únics a desconfiar. L’ara exvicepres­ident Amrulah Salih, que es va dir disposat a resistir a Kabul abans que es fes evident que no l’havien de seguir, es va declarar ahir president interí. Salih, en un missatge a través de Twitter, va assenyalar que així ho diu la Constituci­ó en cas d’absència, fuga, dimissió o mort del president.

“Estic actualment al meu país i soc el legítim president interí”, va escriure a la xarxa social, demanant suports. “No decebré els milions de persones que m’han escoltat. No estaré mai sota el mateix sostre que els talibans, MAI”, havia manifestat diumenge abans de desaparèix­er.

Amrulah Salih, antic cap dels serveis d’intel·ligència i més tard candidat a la presidènci­a, sempre ha estat un decidit antitalibà. En una entrevista amb La Vanguardia a Barcelona, on va anar convidat pel Cidob el novembre de l’any 2013, es declarava en contra de la sortida de les tropes de l’OTAN afirmant que la seva missió acabaria “el dia que no hi hagi talibans amenaçant el govern afganès, el dia que no hi hagi bombes, el dia que hi hagi una economia afganesa. No demanem a l’OTAN que posi més soldats al nostre país, li demanem que es quedi amb nosaltres i ens doni capacitats, assistènci­a, no com a caritat, perquè estem lluitant contra un enemic comú”.

L’antic cap d’espies deia que no s’havia de negociar amb els talibans “permetent que conservin les seves armes i territoris”, és a dir, tal com finalment s’ha fet.

On és ara Amrulah Salih? Al Panjshir, segons l’agència Afp. El Panjshir és l’última província, la més apartada del país, vorejant la serralada de l’Hindu Kush. És l’única que els talibans

LA VANGUARDIA no controlen. És la regió d’on va partir el llegendari mujahidí Ahmed Shah Masud, enemic de soviètics i talibans i precisamen­t anomenat El lleó del Panjshir. Masud va ser assassinat l’any 2001 per dos terroriste­s d’Al-Qaida que es van fer passar per un equip de televisió durant una falsa entrevista.

El seu fill, Ahmed Masud, va anunciar aquest dilluns en una tribuna publicada per la revista francesa La Règle du Jeu (el seu pare, s’ha de recordar, agradava molt a França) que resistirà des del Panjshir als talibans. Amrulah Salih, doncs, sembla haver-s’hi unit. “No permetrem als talibans entrar al Panjshir i resistirem amb totes les nostres forces”, va dir a Afp un habitant de la regió. En efecte, la vall és de difícil accés i no va caure mai en mans ni dels soviètics ni dels talibans.

El Panjshir pot acabar sent un simple reducte marginal però, mentrestan­t, altres regions fronterere­s poden començar a donar complicaci­ons als nous amos de Kabul. Segons fonts pakistanes­es, els paixtus de l’anomenada regió tribal del Pakistan han començat a hissar banderes afganeses.

Aquesta regió fronterera

Al fuselatge

Amrulah Salih s’uneix al fill d’Ahmed Shah Masud per resistir al Panjshir, l’única regió no talibana

Paixtus a la zona tribal a l’altre costat de la frontera del Pakistan hissen banderes afganeses

sempre ha estat lloc de refugi per als afganesos que fugien i zona de pas; es tracta de paixtus a un costat i a l’altre, i de devoció talibana.

Talibans afganesos i talibans pakistanes­os, cadascú amb els seus interessos propis, procuren no trepitjar-se la cua, però aquesta situació podria derivar en tensions.c

 ?? LV ?? s’intentava enlairar dilluns a l’aeroport es van filmar ells mateixos
LV s’intentava enlairar dilluns a l’aeroport es van filmar ells mateixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain