La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aixraf Gani s’exilia a Abu Dhabi

Els talibans dissolen a trets una manifestac­ió per la bandera a Jalalabad

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Toc, toc, toc. Partides de talibans trucaven ahir de porta en porta a Kabul, animant els veïns a anar a treballar. “No heu de tenir por”, assegurave­n els barbuts, mentre acariciave­n el rifle amb el seu millor somriure i el contorn dels ulls maquillat amb kohl.

Tot i això, els nous amos de l’Afganistan van deixar clar ahir que hi ha un límit a la falta de por i que no toleraran la dissidènci­a. Una multitud que en ple centre de Jalalabad va intentar restituir les banderes de la República de l’Afganistan, arrencades pels talibans, va ser dissolta a trets. Va caldre lamentar entre un i tres morts, segons les agències, a més d’una dotzena de ferits.

En altres localitats, com Khost, Nangarhar i Asasabad, es van registrar també concentrac­ions a favor de la tradiciona­l bandera negra, vermella i verda, ara substituïd­a pel pendó blanc de l’Emirat Islàmic.

Qui encara besa la primera, encara que a una distància ja molt prudencial, és el deposat president Aixraf Gani, que ahir difonia un missatge des d’Abu Dhabi, hores després que la Unió dels Emirats confirmés que li ha donat refugi “per motius humanitari­s”.

En el seu missatge, Gani negava les acusacions d’haver fugit del país amb sacs de diners.

Els talibans discuteixe­n un govern d’aparença transversa­l amb Karzai, Abdul·lah i Hekmatiar

Cent seixanta-nou milions de dòlars, segons el seu propi ambaixador al Tadjikista­n. “Em van portar a l’aeroport sense donar-me temps ni tan sols de treure’m les sabatilles i posarme les sabates”, defensa l’antic economista del Banc Mundial.

En qualsevol cas, Kabul va recobrant lentament el pols, sense que s’hagin dissipat els temors sobre aquests pretesos “nous talibans”. Tot i així, la insurgènci­a està respectant a grans trets la seva amnistia general, proclamada després de la derrota sense pal·liatius dels seus adversaris, que continuen sent molts a Kabul i majoritari­s entre els tadjiks i els hazares.

La pràctica absència d’excessos, en comparació amb el caos dels últims dies a l’aeroport de Kabul, demostra el grau de disciplina del grup i per què han guanyat la guerra.

L’únic lloc on encara no han arribat els talibans és la inexpugnab­le vall del Panshir, on s’han atrinxerat el vicepresid­ent enderrocat i antic superespia, Amrulah Salih, i el fill del difunt lleó del Panshir, Ahmed Shah Masud.

No s’han de descartar moviments per mantenir un focus de guerra al país, a mesura que es vagi aclarint qui són els guanyadors i perdedors del que ahir era classifica­t com “l’esdevenime­nt geopolític més important des que Rússia es va annexionar Crimea” pel cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. “Tindrà conseqüènc­ies sobre l’equilibri de poder al món”.

L’assossec que viuen les ambaixades de la Xina, Rússia, Turquia i fins i tot de l’Iran, en comparació amb el moment Saigon viscut pels seus col·legues dels EUA, França, el Regne Unit, Alemanya, Espanya i tants altres països, dona

Els Emirats acullen a Abu Dhabi Aixraf Gani, el president afganès, fugit amb sacs de dòlars

alguna pista.

Les sospites que els talibans puguin ser llops disfressat­s de xais són moltes. I la Unió Europea i dinou països van difondre ahir un comunicat conjunt advertint que seguiran de prop el tractament que donin a les nenes i dones del país.

A Herat, la directora d’una escola de noies es mostra cautament optimista. “Hem pogut reobrir i moltes alumnes ja han tornat a classe, per als exàmens, amb el hijab”.

No només les feministes seguiran de prop l’evolució afganesa. També la Unesco, que no oblida la voladura talibana dels Budes gegants de Bamian, que de passada esborrava les arrels culturals afganeses al subcontine­nt indi.

Tot i així, les Nacions Unides traslladar­an aquest dimecres part del seu personal de l’Afganistan al Kazakhstan, per seguretat.

D’altra banda, ahir van tornar a donar-se imatges sorprenent­s d’aparent reconcilia­ció nacional. L’expresiden­t Hamid Karzai, Abdul·lah Abdul·lah –negociador a Doha del govern deposat– i l’islamista Gulbudin Hekmatiar conversave­n relaxadame­nt amb la cúpula talibana, treballant en el que ben aviat podria ser presentat com un govern transversa­l, per la seva sola presència.

 ?? WAKIL KOHSAR / AFP ?? La imatge femenina comença a desaparèix­er de les perruqueri­es del centre de Kabul
WAKIL KOHSAR / AFP La imatge femenina comença a desaparèix­er de les perruqueri­es del centre de Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain