La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ulemes decidiran el futur de les dones afganeses

Els talibans diuen que tindran un paper actiu “dins de la llei islàmica”

- KABUL Agències

Un consell d’acadèmics islàmics o ulemes serà l’encarregat de decidir el paper que jugaran les dones al nou Afganistan, inclòs el dret a la feina, a l’educació o com s’han de vestir.

Els “nostres ulemes decidiran si les nenes poden anar a l’escola o no”, va dir a Reuters el líder talibà Wahidullah Haiximi. “Ells decidiran si han d’utilitzar hijab, burca o abaia”, va afegir.

El hijab sol ser un mocador que cobreix el cap, la burca és una túnica que tapa tot el cos de cap a peus, mentre que l’abaia és una túnica que deixa la cara descoberta.

Aquest dimarts, el principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, va dir en la primera conferènci­a de premsa a Kabul que a les dones se’ls permetria treballar i estudiar. “Seran molt actives en la societat, però dins del marc de la llei islàmica”, va remarcar.

Durant el seu anterior govern entre 1996 i 2001, també guiat per la llei islàmica, els talibans van privar les dones de gairebé tots els drets. Se’ls va prohibir treballar, les nenes van ser tretes de les escoles i les dones havien d’utilitzar burques per sortir al carrer, una cosa que només podien fer quan anaven acompanyad­es d’un parent masculí. Aquelles que infringien les regles de vegades van patir humiliacio­ns i pallisses públiques per part de la policia religiosa.

Els líders occidental­s han advertit que jutjaran els nous talibans per les seves accions, inclosa la forma com tracten les nenes i dones, més que no per les seves paraules amables després de la seva victòria.

“Els nostres acadèmics decidiran si les nenes poden anar a l’escola o no”, afirma un líder talibà

“A l’Afganistan, el 99,99% de la gent són musulmans i creuen en l’islam”, va dir Haiximi. “Tenim un consell, un consell molt destacat d’ulemes. Ells decidiran què fer”, va assegurar.

La Unió Europea, els Estats Units i una altra vintena de països van demanar ahir als talibans que respectin els drets i llibertats de les dones i les nenes del país. “Estem profundame­nt preocupats per les dones i nenes afganeses, el seu dret a l’educació, al treball i a la llibertat de moviments. Demanem a tots els que tinguin posicions de poder i autoritat a l’Afganistan que garanteixi­n la seva protecció”, remarca el text.

“Vigilarem amb deteniment com garanteix qualsevol futur govern els drets i les llibertats que s’han convertit en una part integral de la vida de les dones i nenes de l’Afganistan durant els últims vint anys”, afegeix.

Els signants subratllen que les dones i les nenes afganeses, com la resta de la població del país asiàtic, “mereixen viure de forma segura i amb dignitat”, per la qual cosa “ha d’evitar-se qualsevol forma de discrimina­ció i abús”.c

Regne Unit

Canadà

França

Alemanya

Itàlia

Dinamarca

Austràlia

Polònia

Espanya

 ?? AREF KARIMI / AFP ?? Malgrat el triomf dels talibans, les nenes van anar a l’escola a la ciutat d’Herat
AREF KARIMI / AFP Malgrat el triomf dels talibans, les nenes van anar a l’escola a la ciutat d’Herat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain