La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’SPD supera els Verds en les enquestes electorals a Alemanya

- BERLÍN Reuters

Quan falten menys de sis setmanes per a les eleccions federals d’Alemanya, el Partit Socialdemò­crata (SPD) ja supera els Verds en intenció de vot i se situa com a segona força del país, segons l’últim sondeig de Forsa publicat ahir. Els centreesqu­errans estrenyen així la bretxa amb la Unió Demòcrata Cristiana (UDC) i es posicionen com a principal alternativ­a al bloc conservado­r.

El suport a la coalició de dretes liderada per Armin Laschet, successor de la cancellera Angela Merkel, s’ha reduït considerab­lement des de l’última enquesta al juny, passant d’un 28% a un 23%. Els socialdemò­crates, el candidat dels quals és Olaf Scholz, se situarien com a líders de l’oposició gràcies a l’augment de dos punts en la intenció de vot, que s’estableix en un 21%.

Aquesta és la diferència més petita entre els dos partits des del març del 2017 i obre diverses opcions de coalició. Després de 16 anys al capdavant de l’economia més gran d’Europa, Merkel deixarà el càrrec de cancellera després de les eleccions. El seu comiat representa una pèrdua de capital polític per a la coalició conservado­ra, formada per la UDC i la Unió Social Cristiana de Baviera.

La popularita­t de Laschet, actualment en el càrrec de primer ministre de l’estat alemany més poblat, Rin del Nord-Westfàlia, ha caigut des que el van veure riure en una visita a una ciutat afectada per les inundacion­s. Per la seva part, Scholz, el candidat socialdemò­crata i actual ministre de Finances de la coalició de Merkel, gaudeix de bona imatge pública per la seva gestió de l’economia.

Al voltant del 29% dels enquestats van dir a Forsa que donarien suport a Scholz si hi hagués un vot directe per elegir el canceller. Amb això, se situa uns 17 punts al davant de Laschet (12%).c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain