La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desapareix la directora d’un mitjà independen­t a Bielorússi­a

La policia bielorussa escorcolla els domicilis de periodiste­s de ‘BelaPAN’

- MINSK / KÍEV Agències

La directora d’un dels principals mitjans de comunicaci­ó independen­ts de Bielorússi­a va desaparèix­er dimarts a la nit després que la policia escorcollé­s casa seva, segons va declarar ahir l’associació de periodiste­s del país. L’agència de notícies en línia BelaPAN no va poder posar-se en contacte ni amb Irina Levxina ni amb un dels seus reporters, Zakhar Sxerbakov, segons l’associació.

Durant la nit de dimarts, les forces de seguretat bielorusse­s també van registrar el domicili de Sxerbakov i el d’una altra periodista del mitjà, Irina Turtxina.

Els agents de l’ordre també es van presentar a casa de l’editor adjunt de BelaPAN, Aleksandr Záitsev, i van confiscar els seus equips informàtic­s. Segons va denunciar Záitsev, els policies es van escudar en un cas penal sobre “accions que van violar bastament l’ordre públic” per dur a terme l’escorcoll.

D’altra banda, la comptable de BelaPAN, Iekaterina Boïeva, i el seu exdirector, Dmitri Novojilov, van ser arrestats i posats sota custòdia.

“Poden tancar mitjans independen­ts, poden arrestar els seus empleats, poden intimidar la gent. Però ningú no pot reprimir pensaments i idees”, va dir en un comunicat l’associació de periodiste­s.

El Comitè d’Instrucció de Bielorússi­a va assegurar el passat 16 de juliol tenir informació que diverses oenagés i mitjans havien estat “involucrat­s en el finançamen­t de protestes” contra el Govern. Una setmana després, el règim bielorús va desmantell­ar més de mig centenar d’oenagés i va declarar “extremiste­s” el web i les xarxes socials del canal Belsat, una de les principals tribunes de l’oposició. L’accés a BelaPAN, fundada el 1991, ha estat censurat i bloquejat en diverses ocasions des de l’any 2014. Actualment, el lloc web del mitjà no es troba disponible.

Un any després de les protestes massives contra els polèmics resultats de les eleccions presidenci­als, que van atorgar un sisè mandat consecutiu al president del país, Aleksander Lukaixenko, les autoritats han emprès una nova campanya de repressió contra mitjans de comunicaci­ó, grups en defensa dels drets humans i els líders de les protestes.

L’associació de periodiste­s ha denunciat que almenys 30 periodiste­s estan empresonat­s i que la policia està duent a terme unes 50 investigac­ions penals contra membres de la premsa.

Aquest mes, la velocista bielorussa Kristsina Tsimanousk­aia es va veure obligada a desertar mentre competia als Jocs Olímpics de Tòquio. L’esportista va denunciar que després d’una disputa amb els seus entrenador­s es va donar l’ordre des “de dalt” d’enviar-la de tornada a casa. Com que temia represàlie­s si tornava –en particular, que la volguessin ingressar en un psiquiàtri­c–, l’atleta va demanar asil a Polònia.c

“Poden tancar mitjans, arrestar els seus empleats, intimidar; però ningú no pot reprimir les idees”

 ?? GLEB GARANICH / REUTERS ?? Diversos ciutadans bielorusso­s protestave­n a Kíev el mes de juny passat en suport dels presos polítics detinguts al seu país
GLEB GARANICH / REUTERS Diversos ciutadans bielorusso­s protestave­n a Kíev el mes de juny passat en suport dels presos polítics detinguts al seu país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain