La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Virgen María es torna abstèmia

Dublín, la cudad de la Guinness, patenta el concepte dels pubs sense alcohol

- RAFAEL RAMOS Dublín. Correspons­al

Dublín. Pubs. Guinness. Jameson. Associació d’idees. Un pub sense cervesa a la capital irlandesa és un oxímoron. Absurd, una aberració, com una peixateria sense peix o una fleca sense pa. I si a sobre el local que no ofereix alcohol es diu La Virgen María, un pecat mortal, un autèntic sacrilegi. Com si la mare de Déu no hagués begut mai una copeta ocasional! I encara que no ho fes, com si no hagués demanat al seu fill als casaments de Canà que convertís l’aigua en vi!

Cap sacrilegi, tot i això, per als millennial­s, i la quantitat cada vegada més gran de gent que vol fer vida social en un ambient en el qual no se senti pressionad­a a beure alcohol (i que no sigui un cafè o un juice bar). Per a les dones embarassad­es, els qui es torturen amb una dieta que els obliga a prescindir de la lager ,el chardonnay i els gin and tonics, els que s’entrenen per a una marató o només volen passar-s’ho bé sense llevar-se amb ressaca l’endemà.

Fa ja uns anys que a Londres i Nova York han proliferat els bars no alcohòlics, en els quals et cobren un ull de la cara i la meitat de l’altre per un còctel amb xarop de tabac, puré de xili de Jalapa, peres de Comicio (que se suposa que són la repera) o mel melipona, que va a cent euros el quilo, i els preus de les begudes que la porten estan en consonànci­a. Ser abstemi té el seu preu, prendre’s un glop chic és com menjar caviar de Beluga o angules d’Aguinaga. El Redemption de Londres serveix a més menjar exclusivam­ent vegà, i cap plat no conté sucre o blat. L’infern per als carnívors!

El Virgen María del número 54 de Camel Street, a Dublín, es va inaugurar el 2019, i l’èxit ha estat tan gran, en una ciutat eminentmen­t alcohòlica segons els estereotip­s, que ha decidit expandir-se a l’Orient Mitjà, els Estats Units i Austràlia. La primera sucursal s’obrirà en un centre comercial d’Abu Dhabi, Galleria Al-Maryha (que fins i tot sona una mica a Maria) Island. Als Emirats, els bars que serveixen alcohol són només als hotels i restaurant­s, dirigits als estrangers. Però la idea és que els nadius també puguin anar a un pub sense pecar contra la seva religió o ofendre les seves tradicions. La següent serà a l’Aràbia Saudita, i ni tan sols es descarta Kabul, encara que la conquesta de l’Afganistan pels talibans complica els plans.

 ?? DAMIEN EAGERS - PA IMAGES / GETTY ??
DAMIEN EAGERS - PA IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain