La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya torna sans i estalvis el primer grup d’evacuats de l’Afganistan

Els refugiats i el personal de l’ambaixada havien d’arribar aquesta nit a Torrejón

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El personal que treballava a l’ambaixada d’Espanya a Kabul, els espanyols que continuave­n vivint a la república islàmica i un nombre indetermin­at d’afganesos que van treballar per a l’exèrcit espanyol i les seves famílies, ja estan fora de perill fora de l’Afganistan i arribaran a Espanya aquesta nit o matinada després de ser evacuats de Kabul a bord d’un dels avions A400M de les forces armades que s’han desplaçat des de la Base Aèria de Saragossa a Dubai.

L’avió militar va partir d’aquest aeroport dels Emirats cap a Kabul quan va obtenir el permís d’enlairamen­t i aterratge a la capital afganesa per part dels militars nord-americans que piloten l’evacuació i controlen l’ aeròdrom, i va tornar altre cop a Dubai amb menys de cent passatgers d’on va tornar a partir passades les 20 hores amb destinació a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz, on estava previst que arribessin al llarg de la nit.

La raó que no es cobrissin la totalitat de les places que permetia l’avió es deu a la complicaci­ó per arribar a l’aeroport de Kabul, a causa dels controls dels talibans al perímetre de l’aeròdrom.

L’ambaixada d’Espanya a Kabul havia enviat fa dies als afganesos que van col·laborar amb l’exèrcit espanyol un missatge demanant-los que estiguessi­n preparats per anar a l’aeroport així que rebessin un altre missatge, una vegada que es conegués quan arribaria l’avió, cosa que era impredicti­ble, ja que es depenia de l’autoritzac­ió de vol dels nord-americans.

Ahir a la nit no s’havia fet públic el nombre exacte de persones evacuades, o si hi havia afganesos que no havien aconseguit arribar a l’aeroport amb les seves famílies. Els afganesos que han treballat per a l’exèrcit espanyol han rebut autoritzac­ió per endur-se les seves dones, fills, ascendents dependents d’aquestes persones i les germanes solteres.

El que sí que se sap és que l’ambaixador d’Espanya a Kabul, Gabriel Ferrán, que està en funcions des del 5 d’agost, moment en què el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va nomenar el seu substitut, Ricardo Losa, no ha viatjat a l’avió, per quedar-se a Kabul coordinant l’evacuació de la resta de persones que Espanya repatriarà.

Segons algunes fonts, els

 ?? MINISTERI DE DEFENSA / EFE ?? Membres de la força aèria espanyola preparant l’avió que ha recollit el primer contingent de retornats
MINISTERI DE DEFENSA / EFE Membres de la força aèria espanyola preparant l’avió que ha recollit el primer contingent de retornats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain