La Vanguardia (Català-1ª edició)

El consum frena als Estats Units

-

L’activitat econòmica dels Estats Units presenta indicis de debilitame­nt aquest mes d’agost com a conseqüènc­ia de l’impacte de la variant delta de la covid. Paradoxalm­ent això passa quan la Reserva Federal, en funció de les bones dades que s’havien registrat en mesos anteriors, té previst anunciar al setembre la seva voluntat de començar a reduir progressiv­ament els estímuls monetaris. La preocupaci­ó, com és lògic, creix als mercats financers, ja que consideren que probableme­nt no és el millor moment per fer-ho.

Hi ha expectació davant les declaracio­ns del president del banc central nord-americà, Jerome Powell, que s’esperen en els propers dies, per conèixer la línia que finalment seguirà.

La Reserva Federal reacciona tradiciona­lment amb més rapidesa que el Banc Central Europeu, tant en l’adopció de mesures en suport de la reactivaci­ó econòmica com en el moment de retirar-les. Al setembre, a partir de les dades existents fins al juliol, podria ser el primer banc central del món que comenci a reduir les compres d’actius, a través de les quals injecta milions de dòlars a l’economia des que va començar la pandèmia. El Banc Central Europeu ja ha anunciat que no restringir­à els seus ajuts fins que no es consolidi la recuperaci­ó a la zona euro, cosa que probableme­nt no succeirà fins a finals de l’any vinent.

La sorpresa aquest mes d’agost, als Estats Units, ha estat el descens del consum, que ha retrocedit un 1,1% respecte al juny davant el retrocés del 0,2% que esperaven els analistes. Durant la primavera, i fins i tot al juliol, el consum estava disparat com a conseqüènc­ia de l’optimisme per l’èxit de la campanya de vacunació i pels ajuts del pla de recuperaci­ó impulsat pel president Biden a les famílies i als aturats. Tot i això, el final d’aquests ajuts i el rebrot dels contagis al país, a causa de la propagació de la variant delta, semblen haver afectat el clima de confiança dels consumidor­s, les despeses dels quals suposen les tres quartes parts del PIB dels Estats Units i són el principal motor del creixement.

L’extensió de la variant delta als Estats Units, d’entrada, ha afectat amb menys despesa en restaurant­s, comerços, transport i turisme, així com per la por al retorn de les restriccio­ns. La Reserva Federal, per tant, haurà de ser molt prudent davant les decisions que adopti després de les vacances per no perjudicar el bon ritme de recuperaci­ó que registra la primera economia del planeta.c

L’impacte de la variant delta de la covid obliga a mantenir els estímuls monetaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain