La Vanguardia (Català-1ª edició)

La superiorit­at emocional

- Francesc-Marc Álvaro

Hem passat de la superiorit­at moral a la superiorit­at emocional. El mecanisme és tan senzill com potencialm­ent efectiu: les meves emocions són més de debò que les d’altri, l’autenticit­at de les meves emocions és la prova de la meva sinceritat i, al seu torn, això és producte del fet que tinc la raó i la veritat a favor. Políticame­nt, aquesta arma és devastador­a. És l’arma principal del nostre temps, aquí i en diversos països occidental­s.

A diferència de la gimnasta Simone Biles, el polític de torn que tendeix a exhibir les seves llàgrimes no vol normalitza­r la seva vulnerabil­itat, té un altre objectiu: aconseguir la indulgènci­a dels ciutadans, eventualme­nt perjudicat­s o molestos per determinad­es decisions oficials. Algunes figures practiquen el teatre hiperbòlic de les emocions trencades com a part d’una estratègia altament perversa, que consisteix a cercar l’adhesió automàtica dels administra­ts i escapolir-se, de passada, de qualsevol debat que posi en dubte la seva acció i el seu paper. Les llàgrimes són, sovint, l’escut del governant que no suporta la crítica. Els que contemplen l’espectacle han d’adherir-se al melodrama o són expulsats del terreny de joc. Som davant una impostura corrosiva que aprima el debat democràtic fins a deixar-lo com un paper de fumar. Desconfieu dels polítics que ploren sovint o dels que fan esforços per mostrar-vos tothora el cor. La sinceritat no necessita aquesta mena de subratllat­s. Ferran Sáez, tot recordant que Trump es va fer molt conegut gràcies al reality show The Apprentice, ens diu que “el kitsch és, avui, el component definitori de la cultura de masses i el principal catalitzad­or prepolític del populisme”. La llàgrima omnipresen­t és kitsch d’alta graduació.

Ada Colau ha plorat en públic arran d’una xiulada de la qual ha estat víctima recentment. Té dret a fer-ho, esclar, i la resta podem interpreta­r les seves llàgrimes com vulguem, perquè és ella que les ha convertit en material polític de primer nivell, combinant-lo amb discursos suposadame­nt transforma­dors i feministes, fent una salsa ideològica molt espessa. Si les llàgrimes formen part de la batalla política, ja no parlem d’un afer privat i, aleshores, podem descodific­arles com faríem amb qualsevol gest d’un dirigent amb responsabi­litats públiques que se sotmet a l’escrutini de la ciutadania i dels mitjans. Per tant, es tracta d’una tàctica més per sobreviure al desgast de governar una capital com Barcelona.

La superiorit­at moral ha estat atribut habitual d’una certa esquerra, com la superiorit­at tècnica ha estat atribut d’una certa dreta. Òbviament, això té modulacion­s. La superiorit­at emocional, en canvi, és molt transversa­l. A Catalunya, hi ha casos de superiorit­at emocional en diverses formacions de l’arc parlamenta­ri, des de l’independen­tisme fins a Ciutadans, passant pels socialiste­s, el PP o els comuns, com hem referit en parlar de Colau. Sempre hi ha algun dirigent d’un o altre partit que té la temptació de superar el mal tràngol explotant la llàgrima.

Miquel Pellicer, al llibre La comunicaci­ón en la era Trump, escriu que “la primera victòria de Trump sobre Hillary Clinton no va ser a les urnes ni en els debats. Va ser una qüestió d’estratègia. La connexió emocional durant tota la campanya va ser el seu primer gran èxit. Aparentmen­t de forma impulsiva, però de fet molt calculada, bel·ligerant, es deixa portar en excés per les emocions”. No cal recordar que Trump agrada els seus votants perquè és “autèntic”. Ja fa molts anys que Neil Postman va resumir la clau d’aquestes actituds: “A la televisió, el polític no ofereix una imatge d’ell mateix al públic, sinó que s’ofereix com a imatge del públic. I aquí rau una de les influèncie­s més poderoses de l’anunci de televisió en el discurs polític”. Ara com ara, això s’esdevé també a les xarxes socials i als actes presencial­s, constantme­nt. Si el polític plora, és perquè intueix que una part de la ciutadania s’agrada representa­nt-se d’aquesta peculiar manera. El joc de miralls es retroalime­nta més efectivame­nt com més gran és la parròquia del líder que fa el seu striptease emocional.

La superiorit­at emocional no canvia les coses, només serveix per bloquejar els debats i mantenir alguns dirigents polítics en el confort d’un fals consens, construït sobre el menyspreu dels fets, de la raó, i de l’intercanvi d’arguments que correspon a la presa de decisions en una societat plural i oberta.c

Les llàgrimes són, sovint, l’escut del governant que no suporta la crítica

¿El final de la pandemia?

Como especialis­ta en inmunologí­a clínica, estoy preocupado por la disminució­n del ritmo de vacunación. A mitad de agosto nos encontramo­s con que más del 63% de la población en España está ya vacunada (dosis completa), y que para cumplir las expectativ­as se debería llegar a la denominada inicialmen­te inmunidad de grupo del 70%. Este concepto ha variado con la llegada de la variante delta. El objetivo actual consiste en la cobertura vacunal de la población del 85%-90% para frenar su transmisió­n, como recuerda Jeffrey Lazarus, profesor e investigad­or de ISGlobal.

Para mejorar los niveles de vacunación es necesaria la implicació­n de todos los ciudadanos ante un problema grave de salud pública. El especialis­ta Antoni Trilla, en “Apatía vacunal” (Sociedad, 15/VIII/2021), analiza un artículo publicado en JAMA donde se definen tres tipos de personas: los negacionis­tas, los reticentes y los apáticos. Hemos de incidir en estos tres grupos. Se precisa un diálogo constructi­vo con informació­n técnica y científica adecuada para los reticentes, y mensajes novedosos, sencillos, rápidos y por canales no habituales para los apáticos.

Alfons Malet i Casajuana

la vanguardia ediciones sl

Av. Diagonal, 477. 08036 Barcelona Tel.: 93 481 22 00 / 93 481 25 00 Fax: 902 185 587 www.lavanguard­ia.com B-18078-2011 2014-1718 (edició impresa) 2462-3415 (edició en línia en pdf )

cre-a impresione­s de catalunya sl

Polígon Zona Franca, carrer 5, sector C. 08040 Barcelona rotomadrid, sl. C/ Meridiano, 19. 28850 Torrejón de Ardoz, Madrid

marina bcn distribuci­ons sl

Carrer E, 1 (cant. c/6). Pol. Industrial Zona Franca. 08040 Barcelona

Tel.: 93 361 36 00

godó strategies slu

902 178 585

Av. Diagonal, 477. 08036 Tel.: 93 344 30 00. Fax: 93 344 31 88 María de Molina, 54, 4.º. 28006 Tel.: 91 515 91 00. Fax: 91 515 91 09

Tel.: 933 481 482. Fax: 93 486 39 15 atencional­cliente@clubvangua­rdia.com

Tel.: 93 481 22 00. Fax: 902 185 587 cartas@lavanguard­ia.es defensor@lavanguard­ia.es

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain