La Vanguardia (Català-1ª edició)

La desinhibic­ió

- Antoni Gutiérrez-Rubí

Fa gairebé 20 anys, John Suler, professor de Psicologia a la Universita­t Rider i expert en comportame­nt humà en els entorns digitals, va escriure un poderós article: “The online disinhibit­ion effect” (l’efecte de desinhibic­ió en línia). Un concepte que pot ajudar-nos a entendre el creixement de la polaritzac­ió a la nostra societat.

Suler afirma que algunes persones, quan estan connectade­s en línia, modifiquen les seves conductes actuant amb més freqüència o intensitat del que farien en persona. També modifiquen el registre de valors i les autoconten­cions, pròpies de l’educació o les normes socialment establerte­s. Hi ha sis factors que defineixen especialme­nt aquest comportame­nt: l’anonimat dissociati­u, la invisibili­tat, l’asincronic­itat, la introjecci­ó solipsista (interpreta­r els missatges sota les pròpies esperances o pors), la imaginació dissociati­va i la minimitzac­ió de l’autoritat.

La conversa digital permet uns nivells de desinhibic­ió que acaben per projectar, més que el jo veritable, un jo diferent, alternatiu; una màscara. Una personalit­at capaç d’anar més enllà del que està permès, tolerat o acceptat. Un jo a la recerca d’una major identitat; més forta, més poderosa, a través d’una radicalita­t o audàcia emparades amb l’anonimat o amb el joc de rols múltiples i personalit­ats alternativ­es que les diferents xarxes permeten.

En paraules del llibre ¿La rebeldía se volvió de derecha? de Pablo Stefanoni, “aquest concepte explicaria la propensió més gran a trencar les normes socials quan un individu es troba en un entorn online, més que en un offline, a causa del fet que alguns dissocien la realitat física de la virtual”. Així, “aquesta lògica de la impunitat davant la reprovació social ha estat un element molt important en el procés de radicalitz­ació”. Paradoxalm­ent, la cultura digital –malgrat la seva naturalesa global– també ha aguditzat la nostra assignació a tribus (per a la sociologia), targets (per a la política), segments i perfils (per al màrqueting) que ens encasellen i cosifiquen amb una enorme facilitat. L’eficàcia dels algoritmes per subministr­ar-nos entorns de placebo emocional i bombolles d’autoreferè­ncia provoca la gran contradicc­ió: el nostre món es fa cada cop més petit –aïllat, fragmentat, esquerdat– mentre augmenta la connectivi­tat global sense límit i la constataci­ó inequívoca que el futur de la humanitat serà global o no serà.

El president francès, Emmanuel Macron, ha alertat recentment que “la lògica intersecci­onal ho fractura tot” perquè “torna a cada un la seva pròpia identitat. Soc en el costat universali­sta. No em reconec en una lluita que remet cada un a la seva identitat o al seu particular­isme”, sosté en una entrevista a la revista Elle.

La desinhibic­ió de la qual parla Suler és un fals miratge de llibertat i identitat. És un onanisme intel·lectual que ens fa somiar el que no som, projectant-nos en un jo superlatiu o tribal incapaç de pensament lateral, relacional i causal.c

La conversa digital permet projectar, més que el jo veritable, un jo diferent, alternatiu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain