La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts temen que el toc de queda es justifiqui en el desordre públic

La restricció, que acaba avui, espera l’aval de TSJC per a una pròrroga

- A. LÓPEZ TOVAR Barcelona

El Govern espera la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre la proposta de prorrogar i endurir les condicions del toc de queda nocturn en els municipis catalans. La mesura vol evitar la transmissi­ó del coronaviru­s a les localitats amb pitjors índexs epidemiolò­gics, però la Generalita­t no es vol limitar a mantenir-la: proposa d’incloure a la llista els municipis amb una incidència acumulada superior a 125 casos per 100.000 habitants la darrera setmana, quan fins ara afecta els que presenten un incidència de més de 250.

Aquest canvi de criteri està justificat per motius sanitaris? Aquesta és la qüestió que dirimirà el TSJC. Cap de les 176 poblacions afectades actualment per les restriccio­ns en la mobilitat nocturna no s’hi oposa. Al contrari, són els ajuntament­s que, fora del llindar epidemiolò­gic, no tenen de toc de queda i s’han vist sotmesos a l’efecte crida els que es queixen per les alteracion­s de l’ordre públic. En aquest sentit, es pot inferir que l’enduriment de les condicions del toc de queda en un moment de baixada dels índexs epidemiolò­gics respon més a criteris de seguretat que no pas de sanitat.

Experts en dret a qui s’ha consultat entenen que alguns alcaldes han equivocat el plantejame­nt a l’hora de demanar la restricció. “En lloc d’esgrimir problemes d’ordre públic o afectacion­s en la tranquil·litat dels veïns haurien d’argumentar que els botellots i concentrac­ions de joves atrets per la inexistènc­ia del toc de queda són un problema sanitari”, exposen. Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni, a la Costa Brava, és un dels més bel·ligerants. “Volem estar confinats, igual que Platja d’Aro i Palamós”, diu, fart de l’allau de protestes dels veïns i d’intervenci­ons de la policia local.

“Volem estar confinats, igual que Platja d’Aro i Palamós”, proclama l’alcalde de Calonge

Josep Maria Aguirre, professor de Dret Administra­tiu de la UdG, considera que l’enduriment proposat pel Govern, en un context de millora de la pandèmia, comporta el risc que el toc de queda sigui anul·lat a tot el territori.

“Fer servir aquests instrument­s per resoldre problemes de convivènci­a comporta una desviació de poder, i les desviacion­s de poder estan prohibides i comporten la nul·litat dels actes administra­tius que es dictin”, va avisar en declaracio­ns a RAC1. “Si resulta que hem d’aplicar un toc de queda perquè tenim un problema d’ordre públic, qui ens diu que no el tornarem a aplicar l’estiu que ve?”, va dir.

La restricció acaba avui per a les 176 poblacions afectades (més de 5.000 habitants i una incidència superior a 250) i el Govern ha sol·licitat ampliar-la set dies més, fins al 26 d’agost, amb criteris (una IA de més de 125, la darrera setmana) que afectarien 148 municipis.c

 ?? PACO DALMAU/NORD MEDIA ?? Agents de la policia local de Palafrugel­l avisen contra els botellots al paratge Xirlo
PACO DALMAU/NORD MEDIA Agents de la policia local de Palafrugel­l avisen contra els botellots al paratge Xirlo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain