La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més rutines i menys pantalles

Un estudi analitza les actituds que afavoreixe­n la salut mental de l’adolescent en pandèmia

- ISABEL TROYTIÑO Barcelona

Un equip d’investigad­ors de les Universita­ts de Harvard i Washington acaba de publicar un estudi a PLoS ONE sobre com cuidar la salut mental dels més petits en època de pandèmia.

Maya L. Rosen, coautora de l’estudi, explica que van provar “estratègie­s senzilles per a les famílies que van semblar promoure una millor salut mental durant la pandèmia, en particular: tenir una rutina diària estructura­da, limitar l’ús passiu de pantalles, limitar l’exposició als mitjans de comunicaci­ó sobre la pandèmia i, en menys mesura, passar més temps a la natura i dormir adequadame­nt”.

El que és diferent i positiu d’aquest estudi és que pretén construir i prevenir. La pandèmia ens ha afectat moltíssim a tots, el següent pas és demostrar si podem fer-hi res per evitar-ho.

A l’estudi hi van participar 224 nens i adolescent­s d’entre 7 i 15 anys de l’àrea de Seattle i els seus cuidadors. Es van avaluar els seus comportame­nts socials, psicopatol­ogies prèvies a la covid i factors d’estrès a l’inici de les mesures restrictiv­es de la pandèmia, entre l’abril i el maig del 2020, i a partir de sis mesos després, el novembre del 2020.

Ja que més de la meitat dels joves ja havia participat en estudis anteriors a la pandèmia, els investigad­ors van poder comparar les dues etapes.

Les avaluacion­s, de 138 preguntes adaptades a la nova situació, estaven basades en anàlisis i estudis previs semblants sobre situacions crítiques, com ara haver sobreviscu­t a una catàstrofe natural o a un atemptat terrorista. Aquest tipus d’esdevenime­nts, més enllà de limitar-se a un moment precís, impliquen una sèrie de conseqüènc­ies que alteren la vida i posen en risc la salut mental.

Es va analitzar si els joves presentave­n símptomes psicopatol­ògics internalit­zadors com ara comportame­nts d’introversi­ó, tristesa, ansietat i queixes somàtiques, o externalit­zadors, com ara conductes delictives, desinhibic­ió, agressivit­at, hiperactiv­itat i problemes d’atenció. El pitjor? El temps que passaven davant les pantalles.

Els joves que passaven menys temps al dia davant dispositiu­s digitals, així com aquells que consultave­n notícies durant menys de dues hores diàries, van patir menys símptomes d’externalit­zació. Aquells que, al contrari, passaven més temps davant pantalles, es van aïllar més i van mostrar més ansietat,

Més de dues hores al dia davant dispositiu­s electrònic­s agreuja símptomes com ara l’ansietat o la tristesa

por o tristesa, i els nens més petits eren els més afectats per aquests símptomes.

Així mateix, el temps en contacte amb la natura es va relacionar amb un menor retraïment o aïllament, així com dormir entre sis hores i mitja i vuit hores i mitja diàries va prevenir les conductes més exaltades. Mantenir rutines més organitzad­es i estructura­des diàries va ser un hàbit positiu durant tot l’estudi. Respecte a la resta d’hàbits, els participan­ts de l’estudi no van millorar ni van empitjorar des del punt de vista psicopatol­ògic.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? L’estudi d’un grup d’investigad­ors de les universita­ts de Harvard i Washington compara les etapes pre i postconfin­ament
MANÉ ESPINOSA L’estudi d’un grup d’investigad­ors de les universita­ts de Harvard i Washington compara les etapes pre i postconfin­ament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain