La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carrefour també retira gelats per un tòxic “sense risc immediat per a la salut”

- REDACCIÓ Barcelona

Carrefour ha retirat més de 80 lots de 29 tipus diferents de gelat de la seva marca blanca a causa de la “possible presència de traces d’òxid d’etilè”. La llista completa dels productes afectats ha estat difosa a través de la pàgina web de l’empresa després de comprovar que en l’elaboració dels gelats es va utilitzar un ingredient, l’estabilitz­ant E410, del qual s’han detectat diverses partides contaminad­es amb òxid d’etilè, una substància que podria ser cancerígen­a.

La cadena de supermerca­ts no especifica, en el seu comunicat, la identitat del fabricant. De moment a Espanya tant Mars com Froneri (propietat de Nestlé) també han informat públicamen­t de la retirada de lots de gelats. Els responsabl­es de Carrefour han recalcat que la quantitat d’òxid d’etilè present en alguns dels seus lots de gelats de marca blanca “és molt baixa”, i això fa suposar, afegeixen, que “no té un risc immediat per a la salut”. La nota també diu que “el risc vinculat a l’òxid d’etilè s’associa a un efecte acumulatiu de grans quantitats durant un temps prolongat. Per tant, les persones que hagin consumit lots potencialm­ent afectats no necessiten cap mesura addicional”. Entre els productes retirats hi ha gelats de pal, terrines, cons i pastissos de diferents gustos.

L’organitzac­ió de consumidor­s Facua s’ha fet ressò de la publicació d’aquesta llista per part de Carrefour, a qui ja ha sol·licitat que reveli “qui és el fabricant dels gelats afectats”, tot i que, de moment, no ha rebut cap resposta.

L’associació ha criticat que l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentàri­a i Nutrició (Aesan, adscrita al Ministeri de Consum) “no hagi actualitza­t”, des de finals de juliol, la llista a la seva pàgina web, on només apareixen dos enllaços: un porta al web de Mars amb la relació de productes que s’han hagut de retirar per la presència d’òxid d’etilè, i l’altre, a la de Nestlé.

En el cas d’aquesta última empresa, Facua ha lamentat que no es faciliti la llista de gelats contaminat­s, i que només hi hagi un cercador per introduir nombres de lots per saber si estarien afectats o no. L’Aesan

va emetre una primera alerta a finals de juny per la presència d’òxid d’etilè en algunes partides de l’additiu E410 (un estabilitz­ant també anomenat goma de garrofer), utilitzat en la fabricació de gelats i altres productes alimentari­s.

Llavors va advertir que es tractava d’una alerta a escala europea i que implicava la retirada de la venda dels productes afectats. El 16 de juliol va actualitza­r aquesta informació i va puntualitz­ar que la Comissió Europea va decidir declarar “no segurs ni aptes per al consum” tots els productes elaborats amb l’E410 contaminat per òxid d’etilè, ja que “no es pot definir un nivell segur d’exposició per a la població”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain