La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els majoristes reclamen ampliar les concession­s a Mercabarna

- JOSE POLO Barcelona

Mercabarna afronta el repte d’actualitza­r-se segons els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS): respecte al medi ambient i digitalitz­ació. Ho assumeixen com un camí inexorable tant els majoristes com la direcció general, que de fet prova d’impulsar el canvi. Però es requereixe­n inversions. I un empresari, per invertir, necessita garanties. És per això que els majoristes de Mercabarna reclamen que s’ampliïn les concession­s dels seus negocis per poder amortitzar els forts desemborsa­ments que hauran de fer en els propers anys.

Les concession­s, que són les llicències que els donen permís per utilitzar l’espai, s’esgoten el 2037 al mercat de fruites i verdures i el 2038 al de peix i marisc. A simple vista pot semblar molt de temps, però per als empresaris no és així. “Ens queden quinze anys, que en termes d’amortitzar una inversió important és poc”, assegura el president de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisse­s (Agem), Jaume Flores. “Reclamem asseure’ns en una taula per ampliar les concession­s”, concreta el també vicepresid­ent de la Confederac­ió Nacional d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisse­s d’Espanya (Coemfe).

“Hem de ser tecnològic­ament capdavante­rs i sostenible­s, per això la inversió és alta”, explica Flores. Millorar en els sistemes informàtic­s, en els equips de refrigerac­ió que “no estan obsolets, però sí en fase d’estar-ho”, instal·lar plaques solars o renovar la flota de vehicles i carretons són algunes de les inversions que els majoristes de Mercabarna, on hi ha 700 empreses, volen dur a terme. “Hem de començar a invertir ja, l’última vegada

La direcció del polígon alimentari és comprensiv­a amb els empresaris però els demana més temps

les negociacio­ns es van allargar durant nou anys. Per això hem d’asseure’ns ja”, considera Flores. “Les necessitat­s són molt diferents de les de l’última vegada que es va renovar el 2014.

Ara sabem cap a on volem anar”, conclou el president de l’Agem.

“És un tema important que afecta els mercats”, intervé el director general de Mercabarna, Jordi Valls. “Comprenem el neguit dels majoristes”. Però Valls reclama una mica més de temps: “Ara com ara, no tenim una figura jurídica per agilitar els processos. Per això estem estudiant jurídicame­nt el tema”. Valls recorda que legalment “els mercats són diferents a la zona d’activitats logístique­s i l’àmbit concession­al és més complicat”. L’adjudicaci­ó és més complexa en aquest cas. “Estem limitats. No és un tema de voluntat política”, assumeix. Els majoristes apressen i volen arribar a un acord aquest mateix any per començar a invertir a partir del 2022.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain