La Vanguardia (Català-1ª edició)

Presó per a dues falses revisores del gas que robaven a gent gran

- MAYKA NAVARRO Barcelona

No hi ha pitjor delinqüent que el qui s’aprofita de la vulnerabil­itat de les persones grans per enganyar-les i robar-les fins a deixar-les sense els estalvis de tota una vida. Aquesta setmana van ingressar a presó dues d’aquestes persones sense escrúpols, dues noies de 22 i 25 anys, una peruana i l’altra argentina, que presumptam­ent van enganyar, van estafar i van robar, com a mínim, 14 víctimes, totes dones de més de 65 anys.

La detenció es va fer la setmana passada per part dels Mossos d’Esquadra de l’àrea d’investigac­ió criminal de Barcelona, que van comprovar la coincidènc­ia en el modus operandi d’unes denúncies relacionad­es amb estafes pel vell mètode del fals operari del gas. Una sèrie d’elements feien sospitar que es tractava d’una mateixa organitzac­ió criminal de delinqüent­s, segons va explicar ahir l’inspector Josep Naharro, responsabl­e d’investigac­ió dels Mossos de Barcelona.

Totes les víctimes van explicar com dues joves, amb uniforme de l’empresa d’una companyia de gas coneguda, van arribar als seus pisos després de concertar una cita per telèfon, per fer una revisió de la caldera. Les dues dones, va afegir Naharro, aconseguie­n captar l’atenció de la víctima, de qui ja s’havien assegurat que vivia o es trobava sola al pis. Durant la falsa revisió, una d’elles deixava entreobert­a la porta de l’habitatge i permetia l’entrada d’una tercera persona, que està pendent de ser identifica­da. Aquest tercer implicat recorria les habitacion­s del pis buscant joies, diners en efectiu i targetes de crèdit o llibretes d’estalvis de les víctimes.

Una vegada acabada la falsa revisió, les estafadore­s sol·licitaven a la víctima l’últim rebut del gas. Feien veure que la quantitat pagada era desproporc­ionada i es comprometi­en a gestionar la devolució. Per fer el reemborsam­ent només necessitav­en les dades personals i les quatre xifres del pin de la targeta o de la llibreta. I les víctimes, davant el desplegame­nt d’amabilitat i cordialita­t de les estafadore­s, els proporcion­aven el número secret amb tota la confiança i agraïdes.

L’ensurt arribava després, quan les víctimes descobrien que els seus comptes estaven a zero. Després de cada estafa i robatori, les delinqüent­s saquejaven el crèdit mitjançant l’extracció d’efectiu pel caixer, feien transferèn­cies a comptes de, com a mínim, dos col·laboradors,

Les víctimes donaven el pin creient que els reemborsar­ien el sobrecost de la factura del gas

que van ser identifica­ts, o compraven articles en línia o a la botiga.

Només a aquestes catorze víctimes, des del maig fins a la primera setmana d’agost, els van robar més de 45.000 euros. La xifra de víctimes, però, creixerà, va dir l’inspector Naharro. Els investigad­ors tenen sobre la taula, com a mínim, 20 denúncies més que podrien estar relacionad­es amb les dues dones que ara són a la presó. “I ens queden totes les que encara no han denunciat, avergonyid­es, i a les qui els demanem que confiïn en nosaltres i ens expliquin el que els ha passat”, va insistir l’inspector.

La investigac­ió del grup de multireinc­idents de l’àrea d’investigac­ió criminal de Barcelona i de les unitats d’investigac­ió de Sant Martí, Sant Andreu i Cornellà de Llobregat va explicar, amb la complicita­t de la Fiscalia, que va sol·licitar l’ingrés a presó de les dues sospitoses, que vivien de manera itinerant en pisos ocupats de l’àrea metropolit­ana i no tenien antecedent­s a Espanya.c

 ?? MOSSOS D'ESQUADRA ?? Una de les falses operàries del gas entra a un portal
MOSSOS D'ESQUADRA Una de les falses operàries del gas entra a un portal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain