La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bo i millor del Montseny

- JOSEP LLUSÀ Santa Fe del Montseny RUTA PROPOSADA PER LA FEDERACIÓ D’ENTITATS EXCURSIONI­STES DE CATALUNYA . (WWW.FEEC.CAT)

DPantà de Santa Fe eclarat reserva de la biosfera de la Unesco des de l’any 1978, els excursioni­stes tenim un terreny de joc extraordin­ari al massís del Montseny. D’entre la multitud de propostes que hi ha al nostre abast, una de les més interessan­ts és el sender de recorregut PR-C 208, un itinerari fantàstic que ens permetrà conèixer una de les raconades més interessan­ts del parc natural en qualsevol època de l’any: estiu, primavera, hivern o tardor. Iniciem la marxa a Santa Fe del Montseny (1.135 m), concretame­nt al punt d’informació del parc natural, on hi ha un ampli aparcament i una important zona d’esbarjo.

El sender en el primer tram discorre de manera paral·lela a la riera de Santa Fe, en lleugeríss­ima pujada, rumb nord-oest. Una plàcida passejada a l’abast de tota mena de públic, grans i petits. Creuem la carretera (1.200 m; PK 1,3), i ens plantem a la Font de Passavets, on hi ha un petit aparcament i on molta gent comença l’ascensió al Turó de l’Home o les Agudes. En aquest punt el sender es bifurca.

Virem a la dreta (nord) per iniciar l’ascens a les Agudes i el Turó, seguint les indicacion­s del parc natural (estaques de fusta amb el nom del sender). La pujada és dura i constant per un preciós corriol a través d’una fageda fantàstica que durant la primavera i especialme­nt a la tardor llueix de manera extraordin­ària. Sense pèrdua possible arribem a una bifurcació (1.500 m; PK 3). Si les forces ens acompanyen, val la pena atacar el cim de les Agudes a través del coll homònim. La segona elevació del Montseny ens obsequiarà amb un panorama excepciona­l.

Desfarem el recorregut fins a la bifurcació descrita abans (PK 5) per continuar la ruta en direcció al Turó de l’Home a través d’una llarga diagonal ascendent que transita per sota el GR 5.2, un dels altres senders que creuen el massís i que recorre els principals cims del Montseny (Matagalls, Agudes i Turó de l’Home). Arribats a la carena, travessare­m la carretera per arribar en pujada al cim del Turó (1.706 m; PK 6,1), on hi ha una caracterís­tica caseta que des de l’any 1932 i fins al 2004 va fer d’observator­i meteorològ­ic de muntanya, el primer d’aquestes caracterís­tiques a Espanya. Seguidamen­t iniciem el descens fins a coll Pregon –on tornem a travessar la carretera– i continuem avall, amb una gran visió de la carena que uneix el Turó amb les Agudes.

L’últim tram de la ruta és una autèntica delícia, per un corriol força més ample que el del primer tram de pujada fins a les Agudes. Un espectacul­ar pou de gel queda a l’esquerra del camí. Es tracta del pou del Comte, el primer pou de gel documentat al Montseny (de finals del segle XVI) i que va ser restaurat per la Diputació de Barcelona l’any 2013. Val la pena desviar-nos del sender per acostarnos-hi i poder-lo veure de prop perquè la seva magnitud realment impression­a.

A continuaci­ó, travessare­m el bosc d’avets més meridional d’Europa, una magnífica avetosa encerclada enmig d’una fageda amb exemplars de dimensions considerab­les que poden arribar als 50 metres d’alçada. Un indret extraordin­ari, d’una bellesa captivador­a. Seguim el descens a través de la frondosa fageda fins a arribar a la Font de Passavets, on encerclem el sender (PK 10,2). Finalment arribarem al punt de sortida desfent fins a Santa Fe la primera part de l’itinerari descrit.c

 ?? J. LLUSÀ ??
J. LLUSÀ
 ??  ?? El tram ascendent de les Agudes transcorre per un corriol a través d’una fageda fantàstica
El tram ascendent de les Agudes transcorre per un corriol a través d’una fageda fantàstica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain