La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tinder demanarà el DNI per evitar que els usuaris amaguin la veritable identitat

La comprovaci­ó tindrà una primera fase voluntària però es podria imposar

- FRANCESC BRACERO Barcelona

La popular app de cites Tinder acaba d’anunciar un pas que pot acabar per transforma­r-ne l’ús i el tipus de públic que la fa servir. La plataforma ha anunciat que afegirà una verificaci­ó d’identitat dels seus usuaris, tot i que de moment “el producte començarà sent voluntari”, segons un comunicat de l’empresa que evidencia que acabarà no sent-ho.

Per a alguns, la necessitat de verificar la identitat mitjançant un document oficial pot convertir-se directamen­t en un motiu de fugida de Tinder. No hi ha informes fiables sobre l’estat civil o de relació de parella dels qui recorren a l’app a la recerca d’un contacte amorós o directamen­t sexual, però hi ha evidències d’un considerab­le nombre de persones casades que proven l’aventura extraconju­gal mitjançant aquesta aplicació.

No hi ha estudis sociològic­s fiables sobre perfils reals dels usuaris d’aquesta app, però fa sis anys que la consultora d’audiències GlobalWebI­ndex va publicar un informe que assegurava que un 30% dels usuaris de Tinder estaven casats i un 12% tenien parella. Per a tots ells, identifica­r-se en una plataforma de contactes en línia mitjançant un document com ara el DNI es presenta com a motiu que els faci canviar de plans.

Tinder ja ha provat un sistema de verificaci­ó d’identitat al Japó des del 2019. Els propers mesos començarà a integrarlo, sense obligatori­etat inicial, a la resta dels 190 països on opera i on té un nombre d’usuaris que l’empresa no diu, malgrat que la seva app ha estat descarrega­da 450 milions de vegades. En els nou anys d’existència, la plataforma ha aconseguit que hi hagi 60.000 milions de matches (trobades), situació en què dues persones assenyalen que s’agraden mútuament i poden obrir una conversa.

Per posar en marxa el sistema de verificaci­ó, Tinder ha anunciat que tindrà en compte les recomanaci­ons dels experts, les aportacion­s dels seus membres, els documents més apropiats a cada país i les lleis i normatives locals.

Rory Kozoll, cap de producte de confiança i seguretat de

Tinder, va assenyalar a l’anunci del llançament de la verificaci­ó d’identitat que és “complexa i plena de matisos”. Per això, abans d’imposar-la adoptaran “un enfocament de prova i aprenentat­ge per al desplegame­nt”, segons va afegir.

El tempteig de Tinder a la identifica­ció real dels seus usuaris és un pas de seguretat, per molt que provoqui recels. Es tracta de “donar-los més confiança queles seves parelles són autèntique­s i més control sobre amb qui interactue­n”. “Esperem –va concloure Kozoll– que arribi el dia en què el major nombre possible de persones estiguin verificade­s a Tinder”.

La companyia és conscient que la identifica­ció mitjançant document oficial pot provocar

L’empresa diu que és conscient del possible rebuig de compartir les dades autèntique­s en una plataforma en línia

el rebuig dels qui ara fan servir l’app emparats amb l’anonimat. “Sabem que a moltes parts del món i dins de les comunitats tradiciona­lment marginades, les persones poden tenir raons de pes per les quals no poden o no volen compartir la seva identitat al món real amb una plataforma en línia”, admet Tracey Breeden, vicepresid­enta de seguretat i defensa social de Match Group, l’empresa matriu de Tinder.

No és l’única iniciativa perquè les identitats en línia siguin tan properes com sigui possible a les reals. Ja hi ha un sistema de verificaci­ó fotogràfic que obliga a fer-se una foto en temps real per acarar-la amb la imatge del perfil i un projecte anunciat perquè Tinder s’integri amb Garbo, que és una plataforma de comprovaci­ó d’antecedent­s que va ser fundada per dones. Enganyar amb un perfil fals i fer-se passar per qui no s’és serà cada dia més difícil.c

 ?? GAIA SQUARCI / BLOOMBERG ?? Fer-se passar per una persona diferent de la real pot tenir els dies comptats a Tinder
GAIA SQUARCI / BLOOMBERG Fer-se passar per una persona diferent de la real pot tenir els dies comptats a Tinder

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain