La Vanguardia (Català-1ª edició)

Red Eléctrica i Enagás, les grans beneficiad­es en borsa de l’alça de la llum

El preu del MWh al mercat majorista recupera el nivell de fa una setmana

-

s’ha mantingut gairebé plana i amb prou feines acumula una revaloritz­ació l’últim mes del 0,8% i ahir va tancar en 21,82 euros per acció.

“La situació penalitza cotitzades com Endesa, que ha d’anar també al mercat majorista per obtenir electricit­at, per la qual cosa l’increment de preus condiciona també les elèctrique­s que obtenen més retorn amb preus estables, és a dir, en cap dels dos extrems”, assegura Morín. Endesa va tancar ahir amb l’acció a 20,60 euros després d’un repunt de gairebé un euro. Això deixa els guanys de l’acció en l’últim mes en un escàs 0,8%.

En la mateixa situació estava Iberdrola fins que ahir va repuntar un 1,75%, fins als 10,45 euros. “La notícia sobre la investigac­ió

REE i Enagás van pujar l’últim mes un 10%, mentre que Endesa o Naturgy no van arribar a l’1%

Solaria va guanyar un 6% a la sessió d’ahir, impulsada per la subhasta de renovables del Govern central

al president d’Iberdrola pel cas Villarejo va crear una espècie d’estampida per part dels inversors fins que l’afer s’aclareixi”, explica Diego Morín. Una estampida que segons Morín es va agreujar perquè “els fons d’inversió (amb grans posicions en el valor) condemnen aquest tipus de situacions, sobretot quan s’obre un procedimen­t judicial. També l’ha afectat el canvi d’estratègia seguit pels analistes del Deutsche Bank, que apostaven per mantenir les accions de l’elèctrica en cartera i no comprar”. Aquesta tendència negativa va tenir ahir un punt d’inflexió malgrat que el Govern d’Espanya va anunciar la setmana passada que la companyia està sent investigad­a per la seva estratègia en la gestió d’alguns embassamen­ts. L’acció va pujar l’1,75% esmentat i deixa el saldo mensual en un creixement del 3,1%.

Però el gran impuls d’ahir el va rebre Solaria. Va guanyar un 6% en la sessió fins als 16,66 euros per acció. L’atonia en els últims dies s’ha vist sacsejada per l’anunci del Govern central de llançar una nova subhasta d’energies renovables i ha col·locat l’acció d’aquesta companyia un 4% per damunt del preu que tenia al principi de l’escalada de preus de la llum. El mercat vol posicionar-se davant la decidida aposta de l’Executiu per les energies renovables i l’auge de l’autoconsum solar.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain