La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les denúncies de trampes en els ERTO s’estenen a les aerolínies

La Inspecció de Treball ja ha multat més de 5.000 empreses per frau

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Les denúncies de mala praxi amb els ERTO augmenten. El sindicat de pilots Sepla va alertar ahir que algunes companyies estan fent un ús dubtós de la suspensió d’ocupació per estalviar-se sous i cotitzacio­ns a la Seguretat Social.

Aquest toc d’atenció s’afegeix al realitzat dimarts per CC.OO. i el col·lectiu de cambreres de pis, les kellys. El sector de la restauraci­ó i el turisme, assenyalen des d’aquests sindicats, pateix un degoteig de trampes amb els ERTO a través d’empreses que desafecten els empleats parcialmen­t encara que els fan treballar a jornada completa. La resta del sou ho paga el SEPE amb diners públics.

“Malgrat que el trànsit aeri s’ha recuperat en un 75% dels nivells prepandèmi­a i fins i tot es preveu que en el quart trimestre s’incrementi aquesta xifra, un 35% de la nostra jornada laboral estem en ERTO, de manera que una part de la nostra jornada laboral l’assumeix el SEPE i per tant el contribuen­t està fent front a una part del salari dels pilots”, afirma Javier Fernández-Picazo, secretari de Sepla.

L’organitzac­ió que agrupa la majoria de pilots subratlla que la incorporac­ió al mercat laboral en l’aviació “no s’està fent al mateix ritme que la recuperaci­ó de l’activitat econòmica i empresaria­l”. El mes de juliol els aeroports d’Aena van tenir l’increment de passatgers més gran des que va començar la pandèmia i van recuperar més de la meitat del trànsit del 2019. Algunes aerolínies es preparen per augmentar la capacitat els propers mesos si la demanda continua pujant.

Sepla ha analitzat la situació de les aerolínies que continuen aplicant ERTO a Espanya i ha conclòs que les males pràctiques estan “generalitz­ades”. “Les principals aerolínies espanyoles continuen fent ús d’aquesta figura per suspendre els contractes dels seus pilots durant els dies en què no volen, i desafectar-los (és a dir, retornar-los a l’activitat laboral) els dies de vol”, assenyalen des del sindicat. Això permetria a les aerolínies estalviar-se costos fixos correspone­nts als esmentats dies, que passen a ser assumits per la Seguretat Social a través del SEPE.

En el cas de la restauraci­ó i el turisme, CC.OO. ha registrat un augment de queixes i denúncies de treballado­rs, que estan elevant a la Inspecció de Treball. Aquest organisme ha multat gairebé 5.500 empreses des de gener fins a l’1 de juny d’aquest any amb sancions per un total de 26 milions d’euros, segons dades trameses pel ministeri de Treball.

En el transcurs d’aquest temps la Inspecció ha iniciat 39.136 actuacions per presumpte frau, de les quals n’ha finalitzat 33.553. A més de les multes, algunes empreses han estat obligades a retornar l’import de les liquidacio­ns per exoneracio­ns indegudes, que han sumat gairebé un milió d’euros.c

L’activitat dels pilots és més àmplia que la seva jornada laboral, afirmen des del sindicat Sepla

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La demanda de vols ha augmentat aquest estiu
LLIBERT TEIXIDÓ La demanda de vols ha augmentat aquest estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain