La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els meus gelats estan fets de records”

Tinc 34 anys. Soc barcelonin­a. Estic casada i tinc una nena. Vaig estudiar a l’Escola Hofmann i tinc un postgrau en Administra­ció d’Empreses. No em sento representa­da pels partits polítics actuals; la ciutadania ha evoluciona­t més que la política. Crec qu

-

Gelats fets de records? Si jo oloro la flor del taronger, se’m desperta la imatge del safareig amb els canals pels quals els meus vaixells de paper navegaven fins a arribar a regar els tarongers de la meva infantesa a la Nucia.

Una olor inesborrab­le?

Les aromes i sabors ens queden tan marcats en la memòria que quan tornem a experiment­ar-los ens transporte­n.

Quant en queda en la nostra memòria? Podem recordar un 35% del que olorem davant un 5% dels que veiem, i dins del sabor entre un 80% i un 90% és aroma i entre un 10% i un 20% és gust.

D’aquí va néixer la seva gelateria de records?

Sí, gelats que evoquen records. Fa deu anys, Montse Saperas, a Hofmann, ens va ensenyar la importànci­a dels sentits. Ens feia identifica­r espècies i la seva aroma.

I vostè les va relacionar amb sentiments i records?

Sí, el pebre blanc em recordava l’olor del zoo, el cardamom la colònia de nadó, la canyella l’obrador de la meva família... Vaig voler provar si per a les altres persones aquelles aromes tenien el mateix significat.

Com?

Vaig fer una enquesta i molta gent recordava com escuraven l’olla de beixamel, aquest va ser un dels nostres primers gelats i va agradar a moltíssima gent.

De què més té gust la seva infantesa? D’entrar a l’obrador i submergir-me en la boira que queda quan acaben de triturar la xufla, i l’olla gegant amb llimona i canyella per fer llet merengada.

Recull records individual­s i els converteix en gelat?

Sí, i curiosamen­t records aliens ressonen en nosaltres. Jo em vaig emocionar amb el gelat que li vaig fer a l’Anna, una noia que recordava quan recollia farigola al Pirineu. El vam fer amb mel de pi i farigola. A mi em recordava els pícnics amb la família. Em va emocionar aquell sabor.

Cinquena generació de gelaters?

L’avi del meu avi va arribar d’un poble d’Alacant a Barcelona a l’època de la preguerra per agafar un vaixell cap a les Amèriques, i mentre esperaven va començar a fer orxata, que aquí no la coneixia ningú. Ell deia: “Che, tas

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain