La Vanguardia (Català-1ª edició)

FÉLIX FLORES

- Abu Dhabi Enviat especial

La cúpula talibana pot haver-se modernitza­t, espavilat en diversos idiomes, utilitzat l’argot polític internacio­nal, fins i tot parlar –a la seva manera– de drets; i per descomptat utilitza smartphone­s com insisteix el tòpic des de fa anys. No surten ara de les coves de Tora Bora, on s’amagava Ossama bin Laden. Però els líders locals poden ser una altra cosa, i no diguem la tropa...

L’Afganistan commemorav­a ahir la independèn­cia, guanyada als britànics (molt escocès a les seves files) el 1919. D’aquell centenari caldria descomptar molts anys: l’època soviètica, si es prefereix, però sens dubte la guerra (1979-1989), i més tard l’ocupació dels Estats Units i els seus aliats que va començar el 2001. Els talibans celebraven ahir –molt oportuname­nt, ateses les circumstàn­cies– el final d’aquesta última, l’expulsió dels “arrogants” nord-americans. Però van anar més enllà: van robar l’efemèride.

Quatre persones van morir ahir a la ciutat d’Asadabad, al nord-est del país, en una manifestac­ió de rebuig dels talibans i onejant la bandera nacional tricolor davant la que ells imposen,

El fet d’arremetre contra gent que porta la bandera del país diu molt poc a favor de la seva evolució

blanca amb la inscripció de la xahada, la declaració de fe islàmica. Dimecres morien a Jalalabad, només una mica més al sud, tres persones pel mateix. Hi va haver una altra protesta a Khost, al sud-est, de la qual no hi ha notícies de víctimes.

A Kabul, ahir, hi va haver almenys una concentrac­ió i alguns van agitar banderes des dels seus cotxes. No hi va haver morts, encara que potser detinguts. Kabul és l’aparador, el lloc des del qual els talibans volen millorar la seva imatge, i això els obliga a ser pragmàtics. No sempre és possible, però.

El fet que els talibans, descontrol­ats o no, arremetin contra gent que porta la bandera nacional com a protesta contra ells diu molt poc a favor de la seva evolució, sobretot en uns moments en què aspiren a tenir reconeixem­ent internacio­nal i es juguen el futur del país.

La correspons­al de la cadena CNN, Clarissa Ward, que vesteix ara una abaia negra, va donar la mostra de com és de necessari que la premsa (i qui diu la premsa diu diplomàtic­s com l’ambaixador britànic, que s’ha quedat a segellar visats a l’aeroport) hi sigui present. Ella i el seu equip van ser pressionat­s agressivam­ent després de gravar un talibà repartint fuetades amb una cadena de bicicleta, però sobretot per parlar amb antics empleats dels occidental­s que demanaven auxili per arribar a l’aeroport.

Els talibans no han deixat de disparar en l’aire, sigui per dispersar multituds o per acovardir-les. Un portaveu va dir ahir que es comptaven 12 morts des de diumenge a l’aeroport i els seus accessos, per trets o estampides.

Hi va haver quatre morts ahir a les manifestac­ions per celebrar el dia de la independèn­cia del país

Els occidental­s coincideix­en en la dada però no s’especifica si inclou els dos homes que van caure del tren d’aterratge d’un avió nordameric­à d’evacuació després d’enlairar-se. “No volem que ningú resulti ferit”, va dir el portaveu, però és manifest que no volen que la gent se’n vagi.

France 24 citava ahir un home que va treballar 48 anys per a una ambaixada francesa que ara és buida. Va dormir al carrer. França ha evacuat centenars de persones en un pont aeri amb una base militar a Abu Dhabi.

Un informe noruec elaborat per a l’ONU del qual ha transcendi­t molt poc afirma que els talibans “estan amenaçant o detenint familiars d’individus”, sobretot militars i policies, perquè es lliurin. Hi ha llistes i estarien reclutant informants. Poques coses se’ls escapen, perquè el mateix dia que van entrar a Kabul començava a funcionar un canal de televisió amb capital iranià i seu central a Londres, i de seguida han rebut la visita d’homes armats interessan­t-se per la feina.

Aquestes pràctiques recorden sens dubte les encara recents de l’Estat Islàmic a l’Iraq i Síria. Per cert, Al-Qaida a la Península Aràbiga s’ha afegit a les

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain