La Vanguardia (Català-1ª edició)

El país està a punt de la fallida, sense ajuts i amb els fons congelats

-

felicitaci­ons de grups radicals. Mentrestan­t, Anas Haqqani, membre de la xarxa familiar del mateix nom vinculada a Al-Qaida, ha estat un dels reunits aquests dies amb l’expresiden­t Hamid Karzai i el veterà negociador i excap de govern Abdul·lah Abdul·lah a Kabul. Les negociacio­ns continuen, però només en transcende­ix que no sembla que s’hagi de recuperar el Parlament i que els talibans estan preocupats perquè van anar al banc central i no hi van trobar diners. Nou mil milions de dòlars estan congelats als Estats Units, i el Fons Monetari Internacio­nal ha suspès la seva ajuda, igual com els EUA i Alemanya.

En total, l’assistènci­a a l’Afganistan suposava gairebé el 43% del PIB i el 75% del finançamen­t de les institucio­ns. La promesa de parar el narcotràfi­c, amb el qual es financen, ha estat precipitad­a per part dels talibans, que “necessitar­an un economista”, segons va dir, pronostica­nt la fallida, el director del banc central, fugit del país. En un toc d’atenció, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, va insistir en la necessitat d’“un diàleg nacional que permeti un govern representa­tiu”.

Des de la Unió dels Emirats Àrabs, que acull el també fugit president Aixraf Gani i la seva família “per considerac­ions humanitàri­es”, el doctor Anwar Gargash, conseller del president Sheikh Khalifa, ha dit que els nous líders han de fer esforços diplomàtic­s perquè “l’Afganistan necessita bones relacions amb la comunitat internacio­nal per assegurar-se un futur pròsper”.

També, tots haurien de parlar clar a un país que segueix amb l’ai al cor. Aixraf Gani, en el seu missatge per Facebook de dimecres, no va parlar en realitat als afganesos sinó per dir que no s’havia emportat els diners. “Als que creuen que vaig fugir, el meu missatge és que no haurien de jutjar si no tenen la informació real i els detalles”. Diu que està negociant la seva tornada al país del qual va fugir. Pels EUA és algú que ja no compta.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain