La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ens han deixat tirats”

Un intèrpret de l’exèrcit espanyol i la seva família, atrapat a Kabul per falta d’accés a l’aeroport

- HELENA PELICANO Barcelona

inc por. Més por del que he tingut en tota la meva vida”, explica l’Ali, un intèrpret afganès que va col·laborar durant tres anys amb la missió espanyola a Bagdhis, a prop de la ciutat d’Herat. Dona un nom fals per temor que els talibans l’identifiqu­in i l’assassinin.

Espera a Kabul, amagat, que les autoritats espanyoles confirmin dia i hora per a un vol que els ha de treure a ell i a cinc membres més de la seva família de l’Afganistan. Ha anat a les portes de l’aeroport de Kabul diverses vegades durat els últims dies, però no ha aconseguit accedir a l’interior.

“No hi ha una forma segura d’entrar a l’aeroport”, explica. “Hi ha aglomeraci­ons a les dues entrades, la majoria són gent que no és de risc, però que no es distingeix dels que sí que ho són i tenen passi”, afegeix. Des de dimarts, dia en què l’exèrcit dels Estats Units va prendre el control de les instal·lacions, s’han establert dos punts de control.

El primer, a la rotonda d’entrada a l’aeroport, està controlat per soldats talibans, que no dubten a engegar trets a l’aire per dispersar la multitud. “La gent ja no fa cas als trets, estan desesperat­s”, afirma.

Allà se situen els membres del cos diplomàtic o d’exèrcits estrangers amb la llista de persones selecciona­des per embarcar. Si no ets a la llista, no tens accés al segon checkpoint, gestionat pels nord-americans, “la zona de seguretat”, com en diu l’Ali. Ell i uns

Un accés perillós

 ?? SHEKIB RAHMANI / AP ?? Centenars d’afganesos a l’interior del recinte de l’aeroport de Kabul
SHEKIB RAHMANI / AP Centenars d’afganesos a l’interior del recinte de l’aeroport de Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain