La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina gaudeix de la feblesa americana però mira els talibans amb cautela

Pequín enfoca amb pragmatism­e el futur d’un país amb el qual comparteix frontera

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Les imatges de la caòtica sortida dels Estats Units de l’Afganistan són combustibl­e per a la propaganda xinesa, que les fa servir com a prova irrefutabl­e de la decadència nord-americana. “Almenys ha estat més harmoniosa que la de Donald Trump”, es podia llegir a les xarxes socials. Molts analistes cataloguen els esdevenime­nts de Kabul com una gran victòria per a Pequín, a qui se li planteja l’oportunita­t d’omplir el buit deixat per Washington, fer negocis milionaris i incrementa­r la seva influència internacio­nal.

Però la realitat sobre el terreny és més complexa. Històricam­ent, els xinesos s’han sentit molt incòmodes amb l’agenda ideològica dels barbuts; les inversions, fins ara residuals, comportari­en seriosos riscos i incerteses; i la volatilita­t del context aconsella al règim xinès ser cautelós i filar molt prim amb uns veïns les intencions dels quals encara són una incògnita. “La Xina no sol percebre l’Afganistan a través del prisma de les oportunita­ts; es tracta quasi en exclusiva de gestionar les amenaces”, resumeix Andrew Small, del German Marshall Fund.

Pequín sempre ha desconfiat de la llarga presència de les tropes dels Estats Units a l’Afganistan, país amb el qual comparteix una estreta franja fronterera d’uns 80 quilòmetre­s al final de l’estret corredor de Wakhan. Tot i així, s’ha beneficiat de la relativa estabilita­t que la seva presència va aportar per als seus interessos en aquestes terres inestables. Ara, comptava que Washington es retiraria després de garantir una transició estable i ordenada, però la fugida final ha portat el neguit al que consideren el seu pati del darrere. “No se n’haurien d’anar deixant enrere tot aquest embolic i passar la càrrega a d’altres”, ha criticat el ministre d’Exteriors, Wang Yi.

A la Xina la preocupa que l’Afganistan esdevingui una base segura per al sector més extremista de la minoria uigur, musulmana, que lluita per la independèn­cia de la regió de Xinjiang.

En el passat, a les províncies afganeses properes a la frontera operaven centenars de membres del Moviment Islàmic del Turquestan Oriental (ETIM), autors d’atemptats sagnants en terra xinès que tan sols van cessar amb la implantaci­ó d’un sistema de control asfixiant que inclou camps d’internamen­t. L’ONU encara manté aquest grup en la seva llista d’organitzac­ions terroriste­s –Els EUA el van treure per sorpresa de la seva enmig de les tensions amb la Xina–, i es tem que la seva afinitat ideològica amb els nous governants a Kabul els atorgui carta blanca per reprendre la seva ofensiva.

La Xina està també inquieta perquè els ecos de la victòria talibana enardeixin els extremiste­s que operen a l’Àsia Central i el Pakistan, la joia de la corona del megaprojec­te xinès de la nova Ruta de la Seda. Existeixen precedents recents que justifique­n els seus temors, com l’atac amb bomba de l’abril contra l’hotel on s’allotjava l’ambaixador xinès a Quetta o la mort de nou treballado­rs xinesos en un atemptat al juliol al nord-oest pakistanès.

Però com a mostra del pragmatism­e que els caracterit­za, i forçats per les circumstàn­cies, el ministre Wang va rebre a finals de juliol a Tianjin una delegació encapçalad­a pel mul·là Abdul Gani Baradar, cofundador i cap polític dels barbuts. A la reunió li va demanar protecció per a les seves inversions i ciutadans i que el país veí no es converteix­i en un refugi per a terroriste­s. A canvi, els van oferir ajuda per a la reconstruc­ció i el seu reconeixem­ent com a interlocut­or vàlid. “No permetrem que ningú utilitzi territori afganès contra la Xina”, es va comprometr­e el seu portaveu, Mohammed Naeem.

Almenys en aparença, les autoritats xineses semblen haver-los donat un vot de confiança. Ahir, la portaveu d’Exteriors, Hua Chunying, va declarar que els talibans d’avui són “més calmats i racionals” que l’última vegada que van estar en el poder, i va demanar a altres nacions que siguin “més objectives” al jutjar la situació.

“Els EUA no haurien de deixar tot aquest embolic endarrere i passar la càrrega als altres”

Tot i així, va instar els insurgents a ser molt clars a l’hora de tallar els seus lligams amb altres forces terroriste­s.

Però encara que semblen haver adoptat un enfocament més pragmàtic, molts continuen desconfian­t de les intencions reals dels talibans. Com va escriure Xulio Ríos, director de l’Observator­i de la Política Xinesa, que hagin guanyat la guerra no significa que siguin capaços d’establir garanties “sòlides, efectives i estructura­des” en benefici dels xinesos. A més, atès el seu extremisme ideològic, és probable un retorn a l’islamisme més militant, amb el risc de contagi per a Xinjiang que això implica.

Davant tanta incertesa, l’únic que sembla clar és que Pequín no pensa enviar tropes a unes terres en les quals ja han caigut, uns darrere els altres, britànics, russos i nord-americans. Mentrestan­t, observa amb atenció els esdevenime­nts i es prepara per respondre a possibles amenaces. En aquest sentit, tropes xineses i tadjikes van iniciar fa tres dies maniobres antiterror­istes als afores de Dusambe, capital del Tadjikista­n, i es van comprometr­e a treballar junts per garantir la seguretat regional.c

 ?? LI RAN / AP ?? El ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, i el mul·là Abdul Gani Baradar en la trobada del juliol
LI RAN / AP El ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, i el mul·là Abdul Gani Baradar en la trobada del juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain