La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una presentado­ra afganesa denuncia que li han prohibit treballar

- KABUL Agències

Una presentado­ra de televisió afganesa va denunciar ahir que se li ha prohibit treballar per al seu canal i va demanar ajuda en un vídeo. “Els que m’escolten, si el món m’escolta, sisplau ajudin-nos perquè les nostres vides estan en perill”, va dir Shabnam Dawran, una reconeguda periodista.

Quan van prendre el poder diumenge passat després d’una ràpida campanya militar de deu dies, els talibans van dir que respectari­en els drets de les dones, se’ls permetria rebre educació i feina, i que els mitjans de comunicaci­ó serien independen­ts i lliures. Un líder talibà fins i tot ha arribat a concedir una entrevista cara a cara amb una reportera.

Però Shabnam Dawran, que ha treballat per a l’emissora pública RTA durant sis anys, va dir que no se li va permetre anar a treballar aquesta setmana a diferència dels seus col·legues masculins. “No em vaig donar per vençuda després del canvi de sistema i vaig anar a la meva oficina, però desafortun­adament no se’m va permetre entrar

Els talibans han promès que respectara­n el dret de les dones a tenir feina i estudiar

malgrat que vaig mostrar la meva targeta”, assegura.

La comunitat internacio­nal i molts afganesos continuen sent extremadam­ent escèptics davant l’operació simpatia dels talibans. Els afganesos, especialme­nt les dones i les minories religioses, recorden el brutal règim fonamental­ista que van establir quan van ser al poder entre el 1996 i el 2001.

Entre les persones que han compartit el vídeo hi ha Miraqa Popal, editor del canal de notícies afganès Tolo News “Els talibans no van permetre que la meva excol·lega Shabnam Dawran comencés a treballar avui”, va escriure en un tuit compartit milers de vegades. El dia anterior, Popal va publicar una foto d’una presentado­ra amb la llegenda: “Avui reprenem les nostres transmissi­ons amb presentado­res”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain