La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perplexita­t en veure els talibans amb armes i equip dels EUA

- NOVA YORK Correspons­al

Després de les tràgiques escenes viscudes durant l’evacuació de l’aeroport, una de les imatges que més pertorben als Estats Units ha estat veure els talibans carregant armament modern, facturat pel Pentàgon per a aquell exèrcit afganès, entrenat pels EUA, que s’ha evaporat en un sospir.

El general Mark Milley, màxim responsabl­e militar, va apel·lar a raons operatives per no respondre si procediran a destruir el màxim de material possible. La seva actitud va evidenciar que l’afer el preocupa i molt.

Són milers de milions de dòlars en armament i equipament que es troba ara en mans dels insurgents, que ja han començat a utilitzar-lo contra els seus compatriot­es. Entre el material requisat pels talibans hi ha helicòpter­s Black Hawk, així com avions d’atac A-29 Super Tucano. Als vídeos i a les fotografie­s se’ls pot veure amb rifles M16, l’icònic AK-47, mentre els combatents circulen en un altre vehicle que representa el poder dels Estats Units, el Humvee.

L’exhibició de les armes ha incrementa­t les crítiques cap a la forma en què s’ha produït la retirada.

Encara que és virtualmen­t impossible operar aquests avançats aparells aeris sense una formació –ja trobaran algú que els n’ensenyi–, això permet als talibans apuntar-se un gol propagandí­stic i subratlla l’enorme quantitat de diners malgastats pels EUA en 20 anys de conflicte. Hi ha la idea que, quan un grup armat aconseguei­x un arsenal dels Estats Units, símbol d’estatus, això suposa una victòria psicològic­a.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain