La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’últim líder khmer viu nega la seva complicita­t en el genocidi a Cambodja

- PHNOM PENH Agències

L’últim membre viu del cercle íntim de l’exlíder cambodjà Pol Pot va negar la seva complicita­t en el genocidi comès sota el brutal govern dels Khmers Rojos i va dir davant un tribunal internacio­nal, que va escoltar ahir la seva apel·lació, que el jutjaven com a representa­nt de tot el règim. Amb veu lenta, Khieu Samphan, de 90 anys, va dir en la declaració final que negava “categòrica­ment” la participac­ió en el genocidi. “La sala de primera instància ha demostrat la seva incapacita­t per jutjar-me de manera imparcial”, va dir. “Està clar que a través meu la cambra està jutjant el Partit Comunista de Kampuchea”.

Khieu Samphan va ser l’excap d’Estat dels Khmers Rojos, el règim del terror dels quals va governar Cambodja des del 1975 fins al 1979, quatre anys en què van morir 1,7 milions de persones.

Durant l’audiència celebrada a Phnom Penh, la defensa va argumentar que el veredicte del 2018 hauria de ser anul·lat, al·legant errors processals i qüestionan­t les proves contra el seu client. Samphan va ser condemnat principalm­ent en virtut del principi d’empresa delictiva conjunta, segons el qual les persones poden ser considerad­es responsabl­es de les accions del grup a què pertanyen.

En l’argument final, l’advocada defensora, Anta Guissé, va reiterar l’afirmació segons la qual que el seu client “no podia no saber” com a membre clau del govern no era suficient per complir amb la càrrega de la prova. Però la fiscal Brenda Hollis va argumentar que les proves mostraven que Khieu Samphan va donar suport i va promoure públicamen­t la política dels Khmers i va ser present a les principals reunions de planificac­ió. “Quan era en aquestes reunions tenia la capacitat d’objectar”, va dir Hollis; “en canvi, va avalar, ja sigui per ascens silenciós o suport actiu, decisions relacionad­es amb polítiques criminals”. Sota el lideratge de Pol Pot, els Khmers van provar d’eliminar tot rastre del que considerav­en una vida burgesa, destruint la majoria de les institucio­ns religioses, financeres i socials i obligant milions de persones a abandonar les ciutats per viure al camp.

El dissentime­nt es pagava amb la vida als camps de la mort. La fam, l’excés de feina i les negligènci­es mèdiques van segar moltes més vides. Només quan una invasió dels vietnamite­s va expulsar els Khmers del poder, el 1979, es va conèixer la magnitud de la matança. Després de ser enderrocat­s, els Khmers van lliurar una guerra de guerrilles durant dues dècades més abans de desintegra­r-se. Pol Pot va morir a la jungla el 1998. Aquell any, Khieu Samphan es va rendir juntament amb Nuon Chea, el principal ideòleg del moviment. Nuon Chea va ser condemnat juntament amb Khieu Samphan el 2018 i va morir l’any següent. “No importa el que decideixis, moriré a la presó”, va dir al finalitzar la seva declaració davant el tribunal.c

 ?? MARK PETERS / AP ?? El líder khmer Khieu Samphan
MARK PETERS / AP El líder khmer Khieu Samphan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain