La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia alemanya ratifica la cadena perpètua a una neonazi

Beate Zschaepe podria passar la resta de la seva vida a la presó

- BERLÍN Agències

El tribunal suprem d’Alemanya va rebutjar ahir l’apel·lació contra la seva cadena perpètua de Beate Zschaepe, única superviven­t d’un grup neonazi que va atacar persones d’origen turc i altres minories en una onada d’assassinat­s que es va prolongar durant set anys.

El Tribunal Federal de Justícia va dir en un comunicat que havia rebutjat la seva apel·lació contra la sentència dictada fa tres anys i va dictaminar que els seus crims eren de tal gravetat que podia romandre a presó per més temps que la cadena perpètua estàndard de 15 anys.

La durada exacta de la seva condemna es decidirà durant el seu empresonam­ent, que en principi podria durar fins a la seva mort.

Zschaepe, que els mitjans calculen que ara té 46 anys, era una dels capitostos de l’organitzac­ió terrorista Clandestin­itat Nacionalso­cialista, un grup que va matar vuit persones d’origen turc i una d’origen grec entre el 2000 i el 2007, així com una policia.

Zschaepe s’encarregav­a de la logística i les finances del grup, establint cases segures per als assassins.

Els capitostos, Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos, que es creu que van dur a terme els assassinat­s, van morir abans de ser arrestats per la policia en el que podia haver estat un assassinat­suïcidi després d’un robatori fallit el 2011.

El tribunal federal també va confirmar les condemnes de dos còmplices: Ralf Wohlleben, qui va proporcion­ar al trio una pistola i un silenciado­r que sabia que planejaven utilitzar per als assassinat­s; i Holger Gerlach, que va proporcion­ar al grup una arma de foc i documents d’identitat falsificat­s mentre els seus membres eren pròfugs.

Un tribunal regional de Munic va declarar Zschaepe culpable el 2018 de deu càrrecs d’assassinat. També va ser declarada culpable de pertinença a una organitzac­ió terrorista, de participac­ió en dos atemptats amb bomba i de més d’una dotzena de robatoris a bancs, a més d’intent d’assassinat per calar foc a l’amagatall del grup després que sortís a la llum la seva existència.

Activistes antiracist­es han acusat les autoritats alemanyes de nombrosos errors durant la investigac­ió dels assassinat­s. Gamze Kubasik, el pare del qual, Mehmet Kubasik, va ser assassinat pel grup el 2006, va acollir de bon grat la decisió judicial i va demanar a Zschaepe que reveli els noms d’altres persones que van ajudar el grup.c

 ?? MATTHIAS SCHRADER / AP ?? Imatge d’arxiu del 2017 de Beate Zschaepe durant el seu judici a Munic
MATTHIAS SCHRADER / AP Imatge d’arxiu del 2017 de Beate Zschaepe durant el seu judici a Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain