La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els policies espanyols encara a Kabul preveuen una sortida llarga i difícil

Un grup de només 17 agents assumeix els perillosos trasllats fins a l’aeroport

- JOAQUÍN VERA Madrid

A les imatges que el Ministeri de Defensa ha distribuït aquests dies amb els militars espanyols desplegats en l’evacuació del personal diplomàtic i els col·laboradors afganesos de Kabul és impossible veure els agents de la Policia Nacional que, sobre el terreny, estan portant a terme les veritables tasques d’evacuació. Ells s’encarregue­n de localitzar i reunir-los a tots en un punt segur. Una operació llarga i difícil que fa un equip de només 17 agents. Un nombre molt reduït, massa, adverteixe­n ells mateixos.

Són 15 agents del grup especial d’operacions (GEO) –el grup d’elit del cos– i dos agents de la unitat d’intervenci­ó policial (UIP) –els coneguts com a antiavalot­s–. Tots ells treballave­n a l’Afganistan abans que el cap de setmana passat el país caigués sota control, després del setge final a Kabul, dels talibans. En concret, la gran majoria és personal de seguretat de l’ambaixada d’Espanya a la capital afganesa. La missió d’aquest reduït grup de policies és traslladar –“en condicions extremes”– el personal a una zona segura abans de ser conduïts a l’aeroport, on els esperen els militars enviats per Defensa a l’avió de les forces armades per traslladar-los a Espanya. Unes operacions, enmig del caos, que comporten un “gran perill” i que, segons els càlculs que aquests agents han fet, duraran més del que estava previst.

Malgrat ser un grup especialme­nt entrenat dins de la Policia Nacional, no té les mateixes capacitats ni l’armament de què disposen els militars d’altres països que estan fent aquestes funcions. Els membres de l’exèrcit només han rebut l’ordre de donar seguretat a l’avió i aconseguir que el personal entri a l’aeronau i que les evacuacion­s siguin exitoses.

Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts coneixedor­es del pla d’evacuació, aquests policies estan localitzan­t –un per un– els col·laboradors afganesos pràcticame­nt sense parar des que es va activar el pla. Un cop hi han entrat en contacte, els citen en un punt de Kabul que pugui comportar menys risc que altres zones de la ciutat més caòtiques i des d’allà els porten al que les

fonts policials anomenen una “zona de seguretat” pròxima a l’aeroport. Allà, juntament amb alguns col·laboradors afganesos, també es troba la delegació diplomàtic­a.

Dimecres els agents de la Policia Nacional que són sobre el terreny van poder traslladar fins a l’avió el mig centenar de persones que van aconseguir volar fins a Dubai i des d’allà a

Madrid. Tot i això, la complexita­t dels moviments i els enfrontame­nts per la guerra oberta dels talibans, a més dels controls fixats per aquests a les carreteres, estan fent “molt difícil” l’evacuació, insisteixe­n els interlocut­ors amb qui ha pogut parlar aquest diari. Un d’ells, en contacte amb els familiars dels agents, aquí a Espanya.

De fet, el dispositiu és tan dificultós que dimecres no es va poder complir el pla complet d’evacuació que estava previst perquè es van haver de canviar els procedimen­ts per la insegureta­t i perill de la zona. Alguns d’aquests col·laboradors, que el Govern espanyol s’ha compromès a treure de l’Afganistan després que els talibans els hagin posat al punt de mira pels serveis prestats a l’enemic , encara no eren ahir dijous a la “zona de seguretat” esmentada, sinó en un punt intermedi, i són els agents de Policia Nacional

Quinze agents del GEO i dos de l’UIP són pocs per a l’elevat risc de les operacions a la capital afganesa

L’ambaixador, Gabriel Ferrán, i l’equip de policies seran els últims d’abandonar l’Afganistan

els qui han de moure’s en zona de guerra per portar-los a un punt segur.

Una vegada a la zona de seguretat, els agents esperen l’ordre per traslladar-los a l’aeròdrom, on aquests dies s’han viscut escenes realment tràgiques amb pistes plenes de ciutadans volent fugir del país a la desesperad­a, fins i tot aferrats al fusellatge dels avions. Aquest procés durarà més dies del que estava previst. El problema, expliquen les mateixes fonts, és que l’aeroport només té una pista i s’està donant prioritat a avions amb més capacitat, com els nord-americans, mentre que els que ha enviat Defensa tenen mig centenar de llocs buits.

Els membres de l’equip GEO i de l’UIP seran, juntament amb l’ambaixador, Gabriel Ferrán, els últims d’abandonar Kabul, després que –en aquest ordre– traslladin els col·laboradors afganesos i tot el personal diplomàtic. “No hi ha data prevista”, adverteixe­n.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain