La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez es posa al capdavant de la crisi arran de les crítiques de l’oposició

El Govern central estén la seva oferta d’asil a líders de la societat civil afganesa

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Després de les crítiques generalitz­ades de l’oposició per l’absència del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez ha agafat les regnes de l’operatiu d’evacuació per presidir la reunió del grup de treball que supervisa la repatriaci­ó del contingent espanyol.

Ho va fer telemàtica­ment, des de Lanzarote, malgrat les crítiques d’aquests últims dies, d’ahir mateix, per exemple, per part de Pablo Casado i Inés Arrimadas, llançades des dels seus llocs de vacances, en roda de premsa, com la líder de Ciutadans, o a través de tuits, com el president del PP.

En la reunió, els ministres de Presidènci­a, que coordina l’equip, Exteriors, Defensa, Interior, Sanitat i Inclusió i Migracions van informar cadascun de la feina feta pels seus departamen­ts. Els ministres d’Exteriors i de Defensa, José Manuel Albares i Margarita Robles, van subratllar el compromís d’aconseguir portar a Espanya tots els treballado­rs afganesos que han col·laborat amb l’exèrcit espanyol, es tardi el que es tardi, i que la prioritat és preservar la seguretat del col·lectiu que queda per traslladar a Espanya.

Però el Govern central ha ampliat el seu objectiu d’evacuació, i Albares va assegurar que és intenció de l’Executiu “abordar les peticions d’ajuda de líders de la societat civil i defensors dels drets humans, amb una atenció especial per a les dones i les nenes”.

Aquest plantejame­nt suposa una ampliació dels objectius de concessió de refugi, que en principi s’han concentrat a ajudar els intèrprets i altres treballado­rs afganesos de les forces armades.

Dins dels informes, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va explicar que dels 84 afganesos que van arribar ahir a Espanya , tant en l’avió espanyol com en l’italià, només dotze han demanat la protecció internacio­nal a Espanya, raó per la qual han estat derivats a l’Oficina d’Asil i Refugi del Ministeri de l’Interior, que tramitarà i resoldrà les sol·licituds, després que la Comissaria General de Policia Científica i el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat facin les comprovaci­ons de seguretat oportunes.

El Govern espanyol considera lògic que només dotze hagin decidit demanar refugi o asil a Espanya, ja que la majoria dels que van arribar no eren treballado­rs que haguessin col·laborat amb Espanya, sinó amb les institucio­ns europees, tant els 36 que van arribar evacuats per

Només dotze dels 84 afganesos que han arribat a Espanya han mostrat interès per quedar-se al país

Itàlia, com una part dels que van viatjar a l’avió militar espanyol, amb els intèrprets de l’exèrcit.

Mentre el Govern central mantenia aquesta reunió telemàtica, el PP insistia en l’exigència que Pedro Sánchez comparegui al Congrés, en un ple extraordin­ari, com ja havia exigit el líder popular, Pablo Casado, a través d’un missatge en el seu compte de Twitter, des del seu lloc de vacances.

El mateix va fer la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, en una roda de premsa a Jerez de la Frontera (Cadis), on passa les vacances, que va criticar Sánchez per “estar de vacances i no donar la cara”. “Espanya és un país massa important com perquè el seu president no hagi fet ja una compareixe­nça”, va dir.c

 ?? POOL MONCLOA / EFE ?? El president del Govern espanyol en el transcurs de la reunió telemàtica feta ahir
POOL MONCLOA / EFE El president del Govern espanyol en el transcurs de la reunió telemàtica feta ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain