La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ceuta no traslladar­à més menors en espera de la decisió del jutge

El Govern autonòmic vol evitar una guerra als tribunals

- JOAQUÍN VERA Madrid

El Govern de Ceuta no continuarà els trasllats de menors no acompanyat­s al Marroc, que queden “paralitzat­s” fins que el jutge que instrueix el cas d’un grup d’adolescent­s a punt de ser expulsat –suposadame­nt de manera irregular– decideixi “els passos que cal fer” els pròxims dies.

Ho asseguren fonts del Govern de Ceuta, des d’on traslladen que aquesta decisió té a veure amb la “prudència”, malgrat que des de les oenagés que treballen amb els immigrants apunten que aquest parèntesi pretén sobretot evitar “una altra clatellada judicial” a l’operació.

Independen­tment de la intenció, es tracta d’una treva d’uns dies indetermin­ats perquè els líders que han pilotat aquest procés de trasllats –el president de Ceuta i el ministre de l’Interior– no continuïn acusant el desgast polític que les devolucion­s els estan provocant.

En l’embolic judicial en què estan les expulsions, la següent data fixada és aquest mateix divendres. Es compleixen les 72 hores que el jutge de Ceuta va donar a la Delegació del Govern perquè aportés la documentac­ió necessària per aixecar les mesures cautelarís­simes acordades dilluns, que passaven per la paralitzac­ió immediata de l’expulsió d’un grup de nou adolescent­s. Amb aquella mesura no es va escoltar les parts. Ara el jutge haurà d’estudiar la documentac­ió aportada –també per la Fiscalia– i dictar una resolució definitiva.

Des del Govern de Ceuta esperaran, insisteixe­n fonts oficials, que avanci el procés judicial per poder continuar amb el pla. I que, si cal –com també va apuntar el ministre Fernando Grande-Marlaska–, faran els ajustos necessaris per assegurar la legalitat dels retorns.

Argumenten que és la primera vegada que es posa en marxa l’acord bilateral entre el Marroc i Espanya que permet aquests trasllats.

El cert és que l’argument que tant el jutge com el ministeri públic van utilitzar per suspendre les repatriaci­ons de menors –absència d’expedients i resolucion­s individual­itzades– és el contrari que continua defensant el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas. Des del Govern autonòmic asseguren que la seva posició no ha canviat i que estan convençuts que “no són necessaris els informes individual­itzats”. Per tant, si el jutge prolongués les mesures sobre aquests nou nois i Ceuta no firmés la treva de moment hi podria haver un allau de recursos: més de mig centenar de nens i adolescent­s que van entrar de manera irregular al maig mentre els gendarmes marroquins feien els ulls grossos ja tenen assistènci­a lletrada.

A l’altre front judicial de la crisi dels menors, la secció cinquena de la Sala Contencios­a Administra­tiva de l’Audiència Nacional va requerir ahir “amb caràcter urgent” al Ministeri de l’Interior que en el termini de cinc dies remeti “l’expedient acompanyat dels informes i les dades que consideri procedents” relatius a la repatriaci­ó.c

L’Audiència Nacional dona cinc dies a Interior perquè remeti l’expedient administra­tiu sobre les devolucion­s practicade­s

 ?? REDUAN / EFE ?? El president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, en una compareixe­nça aquesta setmana
REDUAN / EFE El president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, en una compareixe­nça aquesta setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain