La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts i ERC xoquen a la Universita­t Catalana d’Estiu per la taula de diàleg

Borràs advoca per liquidar el fòrum si no s’hi aborden autodeterm­inació i amnistia

- IÑAKI PARDO TORREGROSA Barcelona

És la cançó de l’estiu en la política catalana, tot i que ja sonava a la primavera. Junts per Catalunya no confia en el diàleg entre la Generalita­t i el Govern central que es reprendrà al setembre i anirà a la taula per compromís i a contracor, mentre que Esquerra advoca per exhaurir totes les vies de negociació abans de llançar la tovallola. L’estira-i-arronsa, amb el qual el Govern de Pere Aragonès es va configurar al maig, es va evidenciar ahir una vegada més.

Aquesta vegada no va ser a través de les entreviste­s estiuenque­s, sinó en la 53a edició de la Universita­t Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, on van comparèixe­r la consellera de la Presidènci­a, la republican­a Laura Vilagrà i la presidenta del Parlament i dirigent de Junts, Laura Borràs, que va compartir estrada amb l’expresiden­t Quim Torra, que no milita a la formació de Carles Puigdemont.

Borràs, durant la conferènci­a

“Les institucio­ns i Catalunya”, va advocar per donar per liquidat el diàleg si a l’ordre del dia no hi figuren els dos punts que generen consens en l’independen­tisme i ja rebutjats per endavant per la Moncloa: autodeterm­inació i amnistia. A més, va tornar a expressar dubtes respecte a la conveniènc­ia de donar dos anys de termini al diàleg, un compromís assumit per ERC, JxCat i la CUP a la primavera i ara posat en dubte.

Torra va anar més enllà i va demanar que no es torni a reunir la taula, ja que, a parer seu, Catalunya no en pot obtenir res i en canvi sí que li convé a l’Executiu de Pedro Sánchez perquè “no hi té res a perdre” i “dona imatge internacio­nal d’acabament del conflicte”. També es va referir a la voluntat expressada per Aragonès que la taula es reuneixi cada dos o tres mesos: “L’independen­tisme no s’ho pot permetre”.

Tots dos van venir a dir que amb la negociació s’han “regalat” dos anys a l’Estat. Però a la tarda Vilagrà va defensar a la conferènci­a Reflexions sobre Catalunya, una nova etapa l’estratègia republican­a i va advertir que “a Europa no s’entendrà que no s’esgotin totes les vies de diàleg”, i que en la resolució del Consell d’Europa que demanava l’alliberame­nt dels presos independen­tistes també es convidava a “un diàleg honest i clar” a totes les parts, també a la catalana.

Així mateix, va assenyalar que “cal llegir bé el partit i que el tauler d’escacs ha canviat” després dels indults, per la qual cosa va cridar a teixir confiances i treballar perquè el diàleg amb l’Estat sigui fructífer. Així doncs, va avisar Junts i la CUP que el “dogmatisme, l’apriorisme i la divisió són mals companys de viatge”. “No em passa pel cap que algú tres mesos després de firmar un acord no el subscrigui”, va afegir. “Seria anar a les palpentes si canviem l’estratègia cada dia”, va concloure, no sense recordar que si hi ha canvis a l’escenari s’han de pactar en el marc del consens estratègic que es va acordar al maig.c

 ?? GERARD VILÀ / ACN ?? Laura Vilagrà ahir a l’UCE
GERARD VILÀ / ACN Laura Vilagrà ahir a l’UCE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain