La Vanguardia (Català-1ª edició)

Missatge de confiança de Calviño

-

Cal agrair a Nadia Calviño que hagi interrompu­t les vacances, per bé que hagi estat per uns minuts, per confirmar que l’economia espanyola manté, en ple mes d’agost, la forta recuperaci­ó que va començar a mitjans de març. El repunt dels contagis per covid, a causa de l’expansió de la variant delta del coronaviru­s, no ha frenat el desenvolup­ament de l’activitat econòmica del país, excepte pel que fa a l’arribada de turisme estranger, que es troba encara en cotes molt baixes respecte al 2019. Caldrà esperar fins a la pròxima temporada per aspirar a aconseguir la plena normalitat turística.

La dada més positiva donada a conèixer per la vicepresid­enta primera del Govern espanyol i ministra d’Afers Econòmics i per a la Transforma­ció Digital és que el nombre d’afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) s’ha situat per sota de 300.000 persones, quan en els pitjors moments de la pandèmia va arribar a superar el milió. La majoria pertanyen al sector de l’hostaleria i el turisme. Aquest fet coincideix amb l’evolució positiva de l’ocupació, tenint en compte el ritme d’increment d’afiliats a la Seguretat Social que es registra també aquest mes d’agost i que podria augmentar en 80.000 persones.

Pràcticame­nt tot el que no depèn del turisme estranger sembla evoluciona­r molt favorablem­ent. Aquest és el cas, en especial, de les exportacio­ns dirigides fonamental­ment cap a països que no han patit una crisi turística tan intensa com la d’Espanya. En aquest sentit, les últimes dades disponible­s indiquen que durant el primer semestre les vendes a l’exterior van augmentar un 23,3%, un percentatg­e lleugerame­nt més elevat que les importacio­ns, cosa que va permetre reduir sensibleme­nt el dèficit comercial. En concret, va ser un 28,7% inferior al de fa un any.

Tots els indicadors apunten, segons va destacar Calviño, que es poden confirmar els pronòstics del Govern central i del conjunt dels organismes que preveuen que Espanya recuperarà el 2022 el nivell del producte interior brut (PIB) d’abans de la pandèmia. Aquest és un potent missatge de confiança al conjunt de ciutadans i agents econòmics i socials. Ja es veu clarament la sortida del malson econòmic que ha suposat la pandèmia. Però cal estar molt alerta perquè els greus problemes estructura­ls de l’economia espanyola continuen pendents de resoldre. El repte més immediat, tot i això, és la gestió eficient dels fons milionaris de la Unió Europea, que aquests dies ja han començat a arribar amb un primer lliurament de 9.000 milions d’euros.c

La vicepresid­enta econòmica confirma que Espanya manté una forta recuperaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain