La Vanguardia (Català-1ª edició)

Messi i la gestió del talent

- Xavier Vives

He de confessar que aquests dies estic llegint amb interès les planes esportives dels diaris. El misteri de la sortida de Messi del Barça és fascinant i planteja qüestions notables sobre la gestió del talent en general i l’estratègia dels grans clubs esportius en particular.

El context és la calamitosa gestió al FC Barcelona, que ha deixat el club amb grans deutes (de l’entorn de 1.300 milions d’euros) i pèrdues, agreujades per la pandèmia, a més d’una plantilla amb remuneraci­ons estratosfè­riques i una massa salarial desorbitad­a, i que no sembla gaire competitiv­a. Hi ha molta gent que es pregunta on va el Barça, i la resposta no és important només per als aficionats sinó també per a la ciutat. El Barça ha estat carta de presentaci­ó de Barcelona, i de Catalunya, al món, i Messi hi jugava un paper important.

Segons Simon Kuper, un gran expert sobre el Barça, hi ha dues maneres per estar entre els grans clubs de futbol competitiu­s: tenir una marca global, com el Barça o el Reial Madrid, o tenir un gran patrocinad­or, un sugardaddy, com tenen el PSG o el Manchester City. Aquesta segona forma requereix normalment la privatitza­ció del club i la seva conversió en societat anònima. Ambdues permeten, en principi, mantenir la gran despesa que representa tenir un equip dels millors. La marca global permet obtenir patrocinis comercials i venda de drets televisius. Per poder fer això cal, a part d’una bona gestió, estar en competicio­ns que atreguin audiència global més que en competicio­ns locals –que a més a més poden subvencion­ar equips menys competitiu­s–. Molt probableme­nt en això està pensant Florentino Pérez amb la seva proposta de Superlliga i que compta amb el suport de Joan Laporta i de la Juventus. Aquesta hipòtesi explica la sortida de Messi del Barça atès que el projecte de LaLiga amb el fons CVC reforça la competició local a Espanya. Tot això ho ha explicat molt bé Manel Pérez a les planes d’aquest diari com a estratègia per evitar la privatitza­ció i ser competitiu­s.

El novembre de l’any 2009 vaig moderar una taula rodona sobre economia del futbol organitzad­a pel Centre Sector Públic-Sector Privat de l’IESE i el FC Barcelona en què es va plantejar la qüestió de si els clubs podien fer fallida. El que va quedar clar és que sí, encara que rarament passa, però que sempre sobreviuen perquè d’una manera o d’una altra l’Estat hi acaba posant recursos. És a dir, els clubs amb problemes són rescatats pel seu gran impacte social, i precisamen­t per això es poden permetre una acumulació de deute molt gran. Els clubs es poden endeutar per pagar el salari dels jugadors per sobre de la seva capacitat de pagament. En termes més gràfics, el Ferrari d’un jugador el pot acabar pagant el contribuen­t: és el conegut problema del risc moral.

En tot cas, una bona gestió és fonamental en qualsevol estratègia que es plantegi un club. No ha estat així al Barça, que pot acabar sent un cas d’estudi de com no s’han de fer les coses. Segons informacio­ns filtrades del seu contracte, Messi va guanyar 555 milions d’euros només des del 2017, i les constants demandes d’augment de remuneraci­ó per part del seu pare van induir una alça de sous a la plantilla que es va fer insostenib­le. Si a això hi afegim unes contractac­ions amb condicions fora de mercat, s’explica bona part del problema econòmic actual. En particular s’apunta a les contractac­ions mal negociades que es van fer després del traspàs de Neymar al PSG. A més a més, sembla que era Messi i no els entrenador­s, alguns imposats pel mateix Messi, el que manava en les decisions esportives. El resultat és que la gestió del talent no ha estat bona en el cas de l’astre argentí. Cap entitat no pot recolzar-se només en els incentius materials (sous i altres complement­s monetaris) per assolir els seus objectius, els incentius morals són fonamental­s per a una bona alineació amb la missió de qualsevol empresa. Això és particular­ment rellevant en una situació de crisi.

El cas de Messi ens pot servir per reflexiona­r sobre com atraure i retenir talent a Barcelona. Aquesta és la gran qüestió per a la prosperita­t de les àrees metropolit­anes en el món d’avui. Potser la lliçó principal és que cal treballar per tenir una economia forta, cal gestionar bé el que tenim, i posar els recursos necessaris amb objectius clars i inversió continuada amb perspectiv­a de llarg termini. Això val per a l’esport, per a la ciència i per a l’empresa.c

El cas de l’astre argentí ens pot servir per reflexiona­r com atraure i retenir talent a Barcelona

X. VIVES, professor de l’IESE

de los médicos y de cualquier protocolo. Está claro que la justicia de este país tiene un problema.

Alberto Martorell Lossius

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain