La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oblidar o recordar

- Sergi Pàmies

Fa deu dies que Messi es va acomiadar del Barça i sembla que hagi passat un mes. La indústria de la immediates­a transforma la percepció de l’actualitat i accelera la realitat fins a convertir-la en un simulacre vertiginós de ficció. L’atenció que invertim en notícies aparentmen­t espectacul­ars sembla proporcion­al al temps que triguem a oblidar-les. Que en deu dies hagin passat tantes coses relacionad­es amb Messi en particular i amb el Barça en general crea una inèrcia que allibera l’espai que han d’ocupar nous estímuls. En aquest context d’efervescèn­cia, el grup madrileny Carolina Durante ja ha escrit, enregistra­t i difós una cançó que homenatja el jugador. La cançó es diu 10 i pertany a la tradició de les cançons de ruptura, no solament del rock, el pop, el punk o l’indie sinó de tots els gèneres musicals des del principi dels temps.

No és la primera cançó inspirada en Messi (recordo la de Bruno Oro, que parlava d’un Messi extraterre­stre, capaç d’escapolir-se de les lleis de la galàxia i la sintaxi). I, com tota cançó de ruptura –pensem en els “baby please, don’t go” del blues o en el Ne me quitte pas de Jacques Brel–, la de Carolina Durante pren partit per una actitud que transmet un amor bel·ligerant i incondicio­nal. “Al que te llama traidor / lo quemo vivo”, diu, per, amb intuïció profètica, deixar clar com afronta la separació i insisteix en una tornada que avui potser no és tan unànime com els primers dies: “Yo no te olvidaré / yo no te olvidaré, jamás”.

És veritat que, en la pràctica, hi ha multitud de casos en què la ferida de la separació convertida en vers o cançó cicatritza. I el que d’entrada semblava definitiu entra en una fase de fossilitza­ció gairebé impercepti­ble. De fet, a la mateixa conferènci­a de premsa en què Messi va plorar abans d’acomiadar-se, quan li van preguntar com imaginava que els aficionats viuríem veure el Barça sense ell, el jugador va dir que “primero será un poco raro, pero después se acostumbra­rán”. És una reflexió molt més realista i precisa que la que fan moltes cançons immortals sobre la ruptura amorosa.c

La cançó de Carolina Durante pren partit per un amor incondicio­nal

y no solo para algunos ministros, sino para sí mismo; hoy –y no queda mucho tiempo para que pueda hacerlo eficazment­e– sería lo mejor para su país.

Martín Sagrera Capdevila

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain