La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aeròdrom de la Cerdanya

- Barcelona París (Francia)

El passat juliol, Aeroports de Catalunya va passar a controlar l’aeròdrom de la Cerdanya, una infraestru­ctura que durant molts anys ha gestionant l’aeroclub de Sabadell, un dels clubs d’aviació més importants d’Europa. L’aeròdrom ha destacat per la seva immillorab­le ubicació a l’hora de practicar el vol a vela.

Sense cap suport econòmic públic, l’aeroclub l’ha convertit en un referent arreu del món, fent que la Cerdanya sigui coneguda arreu i aportant un turisme de qualitat a la zona. Ara, Aeroports de Catalunya, junt amb el Consell Comarcal, ha decidit limitar l’activitat de vol a vela argumentan­t que fa soroll. La decisió s’ha pres de forma negligent, sense donar opcions a plantejar alternativ­es, i fa inviable mantenir l’activitat. Alguns dels usuaris ja han traslladat els seus planadors de vol a l’altra banda de la frontera.

A França, una decisió com la que han pres la Generalita­t i el Consell Comarcal no s’hauria pres mai; perquè allà respecten i fomenten activitats que, encara que siguin minoritàri­es, contribuei­xen a la diversitat i són en essència sostenible­s: volar aprofitant els corrents, com fan els ocells. No ens creiem l’argument del soroll. Després arribaran altres entrebancs, fins que el vol a vela desaparegu­i de la Cerdanya.

Sigui quin sigui el motiu, aquest aeròdrom es va construir el 1973 per, entre altres activitats, practicar el vol a vela. Ara, per interessos que desconeixe­m, volen fer fora de la vall aquest esport. El soroll és una excusa; em sorprèn que no hagin prohibit l’ús dels quads; deu ser perquè la pobra fauna indefensa no pot adreçar-se al Consell Comarcal amb una instància per prohibir aquests maleïts, sorollosos i intimidado­rs artefactes! Els ben asseguro que són més molestos que el remolc dels planadors de vol. Per què no els prohibeixe­n també?

Alexander van Hemmen coco”. És per això que prescindei­xen olímpicame­nt de l’art del dibuix i dels meravellos­os i múltiples verds que ens ofereix el paisatge olotí.

Jordi Pausas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain