La Vanguardia (Català-1ª edició)

Revés judicial al Govern: anul·lat el toc de queda a gairebé tot Catalunya

El TSJC només avala la mesura en 19 municipis i la revoca a les quatre capitals Aragonès busca altres opcions amb els sanitaris i alcaldes a favor de la restricció nocturna No es pot justificar una retallada de drets per l’ordre públic, segons la resoluci

- SUSANA QUADRADO Barcelona

Desd’aquestamat­inada només 19 municipis a tot Catalunya estan afectats pel toc de queda. Entre aquestes localitats no hi ha ni Barcelona ni l’àrea metropolit­ana, i Tarragona, Girona i Lleida tampoc.

El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) s’havia de pronunciar ahir, com va fer, sobre la petició del Govern de la Generalita­t de prorrogar una setmana més el confinamen­t nocturn en 148 municipis. Les autoritats sanitàries catalanes, amb el suport d’experts en salut pública i del sector sanitari, fiaven a aquesta mesura part de la seva estratègia de control de l’epidèmia i la utilitzave­n com una opció eficaç per guanyar temps en un moment en què el ritme de vacunació s’ha alentit. És així, malgrat que la limitació de la mobilitat està trobant problemes de viabilitat jurídica en diferents tribunals regionals, que només la justifique­n si es presenta una situació excepciona­l de contagis.

Es dona la circumstàn­cia que la demanda feta pel Govern aquest mateix dimarts encaixava també amb el que volien molts alcaldes de tot Catalunya, sobretot els de la costa, que s’han vist desbordats aquest agost pels macrobotel­lots i per les concentrac­ions durant les festes locals (aquestes últimes, autoritzad­es per Salut). La nit anterior, sense anar més lluny, les aglomeraci­ons a les festes de Gràcia de Barcelona van obligar a la intervenci­ó de la Guàrdia Urbana, amb 1.300 persones desallotja­des de l’espai públic perquè incomplien el toc de queda.

La resposta del TSJC no podia ser més contrària als interessos del Govern. Un seriós revés. La sala de vacances d’aquest tribunal conclou que la petició de la Generalita­t no es justifica tant en raons sanitàries com en motius de seguretat i ordre públic, i que aquests últims no poden comportar una restricció de drets i llibertats fonamental­s, com la limitació de mobilitat entre la una i les sis de la matinada.

La Generalita­t havia sol·licitat l’aval al TSJC per prorrogar aquesta restricció nocturna –que es va tornar a aplicar a Catalunya el 17 de juliol– fins al 27 d’agost en 125 municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada de 125 contagis per cada 100.000 habitants i en unes altres 23 localitats limítrofes. Els últims quinze dies havia estat vigent en 176 localitats amb una incidència de 250 casos. La sala l’hi denega amb un altre argument que coincideix amb el de la Fiscalia: el Govern no ha justificat bé la rebaixa del llindar epidemiolò­gic mínim a 125 com a criteri per aplicar un toc de queda. “No és competènci­a d’aquest tribunal establir que un criteri tècnic sigui més encertat que l’altre, però sí que té el deurefunci­ó de comprovar que la mesura acordada que es proposa de ratificar no només sigui idònia a la finalitat d’aturar el risc a la salut

Salut confiava a aquesta restricció part del control de la covid, i més ara, a l’agost, que la vacunació s’ha alentit

Dades del 15 d’agost 0-100

 ?? LORENA SOPÊNA / EP ?? Un agent patrullant pel barri de Gràcia de Barcelona dijous a la matinada
LORENA SOPÊNA / EP Un agent patrullant pel barri de Gràcia de Barcelona dijous a la matinada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain