La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més pressió policial de nit per plantar cara als botellots

Barcelona reajusta el dispositiu de seguretat al carrer

- DAVID GUERRERO ESTEVE GIRALT Barcelona/Tarragona

Departamen­t de Salut

Per als grans nuclis de població, especialme­nt a Barcelona i als municipis del litoral, a la Costa Brava i a la Costa Daurada, en el punt àlgid d’un estiu atípic, que es permeti la mobilitat a la matinada és un problema sobretot de seguretat. Faran falta més agents o canviar l’estratègia policial per desmantell­ar les aglomeraci­ons de joves, en la majoria dels casos en botellots que es desborden.

Per fer front a la nova situació, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra tenen previst ajustar el dispositiu policial de gestió de l’espai públic, format per uns mil agents entre setmana i 650 el cap de setmana. El nombre no variarà, però es concentrar­an més policies entre la una de la matinada i les sis del matí, com ja es feia al juny i el juliol, abans que es decretés el toc de queda.

Durant el temps que ha estat vigent la restricció de mobilitat entre aquestes hores s’han centrat gran part dels esforços fins a les tres, quan s’enviava a casa tots els que no complien el toc de queda.

Les zones d’actuació a la capital catalana sí que seran les mateixes: les places de Ciutat Vella, la platja i la festa major de Gràcia, on les activitats oficials s’acaben pels volts de la mitjanit però els botellots han anat augmentant a mesura que passaven els dies.

L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, assegura que l’objectiu és “evitar situacions de massificac­ió greu” i defensa que actuen “entre l’autoritat i la correspons­abilitat” en un moment en què s’està notant una tendència més gran a l’ocupació de l’espai públic i un augment de turistes a la ciutat.

L’aixecament del toc de queda va sorprendre ahir Tarragona el dia culminant de les festes de Sant Magí. Com la gran majoria dels alcaldes,

LA VANGUARDIA

Pau Ricomà està en contra d’obrir la mobilitat nocturna. “Aquesta mesura de relaxació no contribuir­à gens que avanci la immunitat de grup, que és el que ens pot permetre la reactivaci­ó econòmica, social i cultural”. Malgrat el canvi, Tarragona mantindrà el mateix dispositiu policial especial, amb la coordinaci­ó de Guàrdia Urbana i Mossos, per evitar sobretot botellots a les platges.

Hi ha alguna veu discrepant. L’alcalde de Salou, Pere Granados, entén el revés judicial al Govern. “No hi ha raons científiqu­es. Si s’allarguen les possibilit­ats de ser al carrer de nit, la Generalita­t ha de dotar amb més agents dels Mossos sobretot els municipis de costa, per evitar que a les tres de la matinada hi hagi concentrac­ions no desitjades”, raona.

A la Costa Brava els alcaldes temen que d’ara en endavant hi hagi més botellots als municipis on hi ha hagut el toc de queda. Les localitats que els han patit les últimes setmanes perquè no tenien restricció nocturna, al litoral gironí però també a la Costa Daurada, confien que s’acabi l’efecte crida que ha atret fins a les seves platges joves d’altres localitats.

Els alcaldes temen ara més botellots als municipis on hi ha hagut toc de queda, sobretot a la costa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain