La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els joves britànics temen no tenir el visat a temps per estudiar a Espanya

Exteriors indica que són una prioritat, però s’han d’adaptar a la situació

- CARINA FARRERAS Barcelona

El Brexit es comença a notar en l’àmbit acadèmic. Els joves britànics necessiten visat d’estudiant per seguir els estudis a les universita­ts espanyoles a partir d’aquest curs 2021-2022, ja que no tenen la cobertura europea, i en aquest procés estan topant amb la burocràcia espanyola. Així, segons informava ahir la BBC, comencen al setembre, i quan ja ho tenen tot preparat per desplaçar-se a la ciutat on viuran els pròxims mesos es veuen fent cua als consolats espanyols. Ja tenen pagat el bitllet d’avió i la residència, en una residència d’estudiants o en un pis, sense saber si podran viatjar al setembre, abans que comenci el curs.

Han sol·licitat cita al consolat espanyol per provar d’agilitar els tràmits, però la delegació està, pel que sembla, saturada. “Alguns fa més d’un mes que esperen cita”, subratlla la BBC, que indica que molts joves han enviat correus electrònic­s però no han obtingut resposta, de manera que hi han anat amb l’esperança de ser atesos.

Fonts del Ministeri d’Afers Exteriors responen que “els visats d’estudis tenen concedida prioritat en tots els consolats, també al Regne Unit”, des que van començar a presentar-se expedients per al nou any acadèmic i s’estan donant “totes les facilitats” per agilitar-ne el tràmit. No obstant això, aquest primer curs després del Brexit “comporta que els estudiants i universita­ts britànique­s s’hagin d’aclimatar a la nova normativa i a la necessitat de sol·licitar visat, i és necessari un temps d’adaptació”, afegeixen.

Precisamen­t aquest és l’any amb més nombre de sol·licituds, i Espanya és la destinació europea més demanada per cursar un grau o un màster (abans era

França). En total, hi ha una demanda de 4.500 estudiants.

Per venir a Espanya els estudiants han de compilar un dossier de documents, que inclou un certificat mèdic, la matrícula i el pagament del curs complet del campus, antecedent­s penals i un certificat de mitjans econòmics suficients per mantenir-se al país del titular o de la seva família. Aquests documents han d’estar traduïts al castellà per un traductor jurat.

El visat d’estudis s’ha de sol·licitar en els 90 dies anteriors a la data d’entrada desitjada a Espanya, no abans, per això molts joves ho van fer al juny. Però per obtenir el visat han d’anar al consolat, i per això necessiten una cita prèvia. I el consolat recomana al seu web que se sol·liciti almenys amb 30 dies d’antelació al viatge, per si la legació necessita contactar amb la subdelegac­ió del govern de la localitat de destinació.

Universiti­es UK Internatio­nal, la institució que agrupa 140 universita­ts d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del nord, va demanar a l’ambaixada d’Espanya i el Ministeri d’Afers Exteriors que agilitessi­n els tràmits. Una possible solució suggerida per les autoritats espanyoles a Universiti­es UK és que els estudiants viatgin amb un visat de turista i facin les últimes gestions per al visat d’estudis a Espanya.

Els rectors espanyols han manifestat repetidame­nt la necessitat de “flexibilit­zar” les condicions per atreure més estudiants estrangers, així com per “facilitar” l’arribada d’aquest col·lectiu

El problema se centra en la lentitud en l’obtenció de la cita prèvia a les legacions espanyoles

als seus campus, eliminant una paperassa que no s’exigeix en altres països. A més de burocràcia hi ha una qüestió de terminis en la preinscrip­ció que dificulta als estrangers prendre decisions amb temps.

En tot cas, Espanya és una destinació d’interès creixent. En el programa de mobilitat internacio­nal Turnig, que substituei­x l’Erasmus europeu que el Regne Unit va decidir abandonar al desembre, és la primera opció triada pels estudiants de formació profession­al (un 20% de les places). En el cas dels escolars, ocupa la segona posició després de França, amb un 17,5% del total. I, en el dels universita­ris, la sisena, després dels Estats Units, la Xina, el Canadà, Austràlia i França.c

 ?? MARTIN-DM / GETTY IMAGES ?? Els joves britànics esperen obtenir el visat d’estudiant abans de començar el curs
MARTIN-DM / GETTY IMAGES Els joves britànics esperen obtenir el visat d’estudiant abans de començar el curs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain